Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 28 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

ABT maakt Audi A1 met 400 pk

Als je coureur bent voor het Formule E-team van ABT, dan kun je natuurlijk niet gezien worden in een standaard auto. Dat weet ook Daniel Abt en daarom rijdt hij nu in deze Audi A1 met 400 pk.

Als je aan ABT denkt, dan denk je de laatste tijd vooral aan Audi’s en Volkswagens die met simpele chiptuning wat extra pk’s meekrijgen. Je zou bijna vergeten dat de huistuner van VW-merken veel meer kan. Het was onder andere goed voor meerdere Audi RS6-modellen met enorm veel pk’s. Denk hierbij maar eens aan de auto van Jon Olsson die in Nederland in vlammen opging. Om ons eraan te herinneren dat de Duitsers meer in huis hebben dan een laptop met wat tuningsoftware, komen ze nu met de One of One, oftewel een Audi A1 die is uitgebouwd en maar liefst 400 pk onder de kap heeft.

Niet voldoende

De Audi A1 die u hier ziet, begon ooit als een 40 TFSI-model. Dat wil zeggen dat hij 200 pk en 320 Nm uit een tweeliter vierpitter haalde toen hij van de band rolde. Daarmee deed de auto een sprint van 0-100 km/h in 7,7 seconden en topte hij op 223 km/h. Niet slecht voor zo’n kleine auto. Maar het was niet voldoende voor Daniel Abt, coureur voor Audi Racing ABT Schaeffler. Hij wilde meer, veel meer.

Speciaal voor hem gingen de technici aan het werk. Ze combineerden de A1-onderdelen met wat componenten van een DTM-auto en tuneden de motor tot hij er 400 pk uitpompte. Daarmee verslaat de hatchback nog net niet de Mercedes-AMG A45 S die 421 pk uit een tweeliter vierpitter haalt. Maar een kniesoor die over die 14 pk klaagt, laat staan het verschil tussen de twee opmerkt. Helaas kunnen we die verschillen niet naast elkaar leggen, want ABT communiceert geen prestaties van de One of One.

Alcantara

Van het oorspronkelijke uiterlijk van de Audi A1 is -zoals je ziet- weinig over. ABT maakte de auto flink lager en breder. Ook zien we hier de op de DTM geïnspireerde onderdelen duidelijk terug, zoals wielkasten en een gigantische vleugel. Zo uitgesproken als de Audi aan de buitenkant is, zo ingetogen is hij aan de binnenkant, Daar vinden namelijk vrij weinig veranderingen, behalve dat zo’n beetje alles met alcantara bekleed is.

De speciale Audi A1 is zoals gezegd bedoeld voor de privé-collectie van Daniel Abt. Het blijft dan ook bij een eenmalig project. Maar mensen met een A1 die wat meer vermogen willen, kunnen wel bij de tuner aankloppen. Speciaal voor de gelegenheid hebben de Duitsers een pakket samengesteld dat een Audi A1 met 40 TFSI-motor naar 240 pk en 360 Nm kietelt. In het pakket zitten ook ABT schokdempers en veren en 18-inch ABT Sport GR-velgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.