Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 6 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Audi TT 3.2 V6: de (te) perfecte imagobouwer

De Audi TT 3.2 V6 is een Duits stijlicoon met een juweel van een motor. Hij is heel belangrijk geweest voor het huidige imago van Audi. Toch heeft de TT vooralsnog niet de liefhebbersstatus weten te bereiken. In deze video hoor je waarom.

De Audi TT is een spectaculair ogende coupé op het platform van de Volkswagen Golf IV. De productie startte in 1998 en een jaar later volgde de roadster. Beide weken amper af van de concept cars en ze hadden een vliegende verkoopstart. Letterlijk ook, want vlak voor de eeuwwisseling kwam er een terugroepactie.

Dodelijk

Bij meer dan 180 km/h vertoonde de Audi TT een verraderlijke instabiliteit. Bijvoorbeeld tijdens een snelle rijkstrookwissel of een bocht op de autobahn kon de licht wordende achterzijde bliksemsnel in overstuur schieten. Met als gevolg meerdere ernstige ongelukken. Daardoor waren esp, een achterspoiler, straffere dempers en aanpassingen aan de ophanging noodzakelijk. Het haalde de glans niet van de TT: het succes bleef.

Kieuwen

Deze Audi TT 3.2 V6 is het topmodel en laat dat zien door een bumper met kieuwen bij de voorwielen, een hogere achterspoiler, 18-inch lichtmetaal, remmen van de S4 en een zwart paneel tussen de eindpijpen. Niet alleen de buitenkant was (en is) origineel, ook het interieur baarde opzien. De ronde details verwijzen uiteraard naar de Audi-ringen. Er is een goede zitpositie, veel hoogwaardig aluminium, kwaliteitsleer en een strakke afwerking.

Golf R32

De Audi TT was er in het begin alleen met een 1,8-liter turbomotor. De viercilinder bracht vermogens variërend van 150 pk tot 225 pk. Met voor- of vierwielaandrijving en de eerste jaren alleen met een handbak. In 2003 kwam de 3.2 VR6-motor uit de Golf R32 in het programma. Dat feit werd opgesierd door de introductie van de eerste generatie DSG-bak.

Zeldzame uitvoering

De meeste zespitters in de Audi TT zijn geleverd met die automaat voorzien van een dubbele koppeling, maar dit exemplaar heeft de zeldzamere zesbak. Een fijn mechaniek om de V6 mee aan te sporen. Ook in de TT steelt het blok de show. Hij is soepel, beresterk en vocaal een grootheid. Met warme klanken geeft hij het klinisch perfecte uiterlijk een ziel.

Te volmaakt

In de Audi TT zijn hoge bochtsnelheden eenvoudig te realiseren, maar het gewicht van de V6 drukt hem rechtdoor. De vierwielaandrijving weet het onderstuur te verminderen, maar niet volledig op te heffen. De achteras krijgt helaas nooit te veel aandrijfkrachten om de dynamische mogelijkheden te vergroten. Daarvoor speelde Audi te veel op safe. Het grote publiek smulde van het sensationele uiterlijk en zijn toegankelijke potentieel, maar voor de enthousiaste bestuurder was de TT te afstandelijk en te volmaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.