Milo Casteleijn
Milo Casteleijn Occasions 7 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Occasions: drie nieuwerwetse retro-modellen voor € 10.000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Gaspedaal.nl, een gespecialiseerde site en op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke iconische auto koop je voor maximaal 10.000 euro? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Iconische modellen succesvol nieuw leven inblazen is slechts weinig autofabrikanten gegeven. Deze voorbeelden stillen jouw heimwee op wielen, zelfs wanneer je het origineel nooit hebt meegemaakt!

Occasions: onze tips voor retro-modellen

Fiat 500 (2016 – heden)

De ’nieuwe’ 500 is al bijna vijftien jaar op de markt en verveelt nog altijd niet. Heeft jouw droomauto een tweecilinder benzinemotor, maak dan eerst een proefrit; het kenmerkende geluid van deze ’TwinAir’ valt niet bij iedereen in de smaak. De binnenruimte is beperkt. Onze voorkeur zou uitgaan naar de rijk uitgeruste, zwarte TwinAir ’Lounge’ (2016, 28.000 km), voor € 9.995 bij een autobedrijf in Hoofddorp te koop.

Oordeel van de Wegenwacht

Het is goed om te weten dat een normaal onderhouden 500 heel betrouwbaar is. Bij de tweecilinder exemplaren is het olieverbruik kritisch. De Wegenwacht kent ook enkele andere euveltjes. De voeding van de zekeringkast valt bijvoorbeeld soms weg. Na een lege accu blijft er een lampje knipperen. Dat zit ’m in een sensor die even moet worden ’ingeleerd’.

Fiat 500 (2015 - heden)

Mini Cooper (2006 – 2014)

Voor ons budget koop je een hedendaagse Mini van de tweede modelgeneratie. In eerste instantie lijkt de auto sterk op andere moderne Mini’s, maar wie beter kijkt, ontdekt wel degelijk verschillen. De ’funfactor’ blijft echter hetzelfde. Rijden doet de Mini als een kart. Helaas komt de beschikbare ruimte ook overeen. Bij een autobedrijf in Woerden stuiten we op een 75 pk sterke ’One’ (2012, 83.000 km), in bruin met zwart. Voor € 9.999 mag deze mee naar huis.

Oordeel van de Wegenwacht

Van deze generatie Mini zijn diverse storingen bekend. Uitval van de stuurbekrachtiging kan worden veroorzaakt door een los contact, maar ook door een vastgelopen pomp: dat laatste is aanmerkelijk kostbaarder! De 1.6 THP-motor is berucht om zijn elektrische waterpomp. Als die niet werkt, kan dat grote gevolgen hebben.

Mini Cooper (2006 - 2014)

Volkswagen Beetle (2011 – 2018)

Van dit drietal was de Beetle het minst succesvol. Desondanks kan de Volkswagen een flinke dosis eigenzinnigheid niet worden ontzegd. Voorin zit hij ruim en comfortabel, achterin wordt het krap. De bagageruimte is van dit drietal met 310 liter het grootst. We kiezen voor de donkergrijze 1.2 ’Design’ (2012, 114.000 km) bij een autobedrijf in Beek en Donk.

Oordeel van de Wegenwacht

Technisch is deze Beetle gelijk aan de zesde generatie van de Golf. Typisch zijn de zijruiten die niet altijd goed in de rubbers aansluiten. Check bij versies met een 1.2-liter benzinemotor of de distributieketting al eens is vervangen; dat is een terugroepactie geweest. Als de elektrisch bekrachtigde waterpomp niet werkt, kan dit desastreuze gevolgen hebben.

Volkswagen Beetle (2011 - 2018)

Onze keuze

Wie weg is van de ene retro gezinsauto, kijkt vermoedelijk niet om naar de andere twee. Nuchter beschouwd zouden wij kiezen voor de Fiat 500 die behalve aaibaar ook betrouwbaar blijkt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.