Stijn Kuster
Stijn Kuster Occasions 6 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze occasion wil je: Jaguar XF, een luxe, lichte en complete Brit

Autovisie is altijd op zoek naar occasions voor de liefhebber en spit daarom de lijsten van verkoopsite Gaspedaal.nl door. Ditmaal vonden we een Jaguar XF.

De tweede generatie Jaguar XF kwam in 2015 op de markt en draagt de codenaam X260’ Autovisie ging een paar maanden later met de luxe Brit op pad om te kijken of het destijds nieuwe model X-factor nog heeft.

Meer aluminium

“De nieuwe CF, die lichter, zuiniger en completer is, moet het succes van zijn voorganger voortzetten. Met een mooi motoraanbod en zelfs een handbak in de schappen.”

Occasion, occasions, Jaguar XF
(Afbeelding: AutoTrack)

“Na acht jaar en 250.000 stuks vond Jaguar het tijd worden voor een geheel nieuwe XF, die gebruikmaakt van de dezelfde bouwdoos als de XE en de debuterende F-Pace. Maar liefst 75 procent is van aluminium; zo werd een gewichtsbesparing van maximaal 190 kg behaald. Net als andere fabrikanten hanteert Jaguar daar het adagium ‘licht waar het kan, sterk waar het moet’.”

“De voor het eerst bij de XF volledig elektrisch bekrachtigde besturing is behoorlijk direct, maar zou voor de sportiever ingestelde bestuurder wel meer gevoel en detail mogen doorgeven. Ook nieuw is dat je de XF nu met een handbak kunt krijgen als je voor één van de viercilinder diesels kiest. Of je dat echt wilt, is maar de vraag. Want hoewel de Britten ongeveer op bijna hetzelfde sportniveau zitten als de Beiers, durven we toch wel te stellen dat het merkimago van Jaguar een grotere comfortcomponent bezit.”

Een brullende V6 of een stille diesel

“Zo heeft de XF standaard iets wat Jaguar ‘next generation’ dempertechnologie noemt. Ze bedoelen daarmee te zeggen dat er passieve dempersmet een bypass-klep worden geleverd, die er bij stadse snelheden voor zorgen dat de druk in de demper wat wordt verlaagd en er een soepeler karakter wordt gerealiseerd.”

Deze occasion wil je: BMW 2002 tii, ‘niets kan ‘m verslaan’

“We reden bijvoorbeeld een 180 pk sterke dieselversie in de R-Sport-uitvoering met 20-inch wielen. Die sportiever afgestemde versie was vooral op kortere oneffenheden toch behoorlijk stoterig. De S met een 380 pk leverende V6 die we daarna probeerden, had adaptieve dempers die met een druk op het multifunctionele ‘InControl’-multimediascherm te manipuleren zijn. Die blijken daadwerkelijk meer comfort te bieden dan de passieve dempers.”

De Jaguar XF occasion

Autovisie vindt een chique tweedehands Jaguar XF. Niet met de krachtige V6, maar met een soepele 2.0-liter viercilinder. De motor is goed voor een vermogen van 200 pk en 340 Nm aan koppel. De topsnelheid bedraagt 235 kilometer per uur en de nul-naar-honderd-sprint legt de Brit af in 7,5 seconden.

De occasion komt uit 2017 en heeft in vijf jaar tijd iets meer dan 90.000 kilometer gereden. Het model is rijk uitgerust met onder andere fraaie zwarte lichtmetalen wielen, keyless entry en akoestisch gelaagd glas. De verkoper vraagt voor de auto net geen 33 mille.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.