Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 18 jan 2022

Flitsende kleur voor Audi TT en Q3 moet je niet te letterlijk nemen

Voor wie weer eens wat anders wilt dan zwart of grijs, voegt Audi wat kekke kleuren aan het leveringsprogramma van de Audi TT en Q3 toe. Het gaat om nieuwe matte tinten, en dan niet per definitie zwart of grijs.

Nu ja, de nieuwe tinten heten Dew Silver, Daytona Grey en Florett Silver. Dat klijkt wel heel erg zwart/wit. Het zijn kleuren waar de markt om vraagt, maar wie zich graag iets minder onopvallend wilt verplaatsen en graag op feestjes of op het werk hoort, waar de persoon allemaal is gesignaleerd, levert Audi ook de opvallende tint Python Yellow. De tinten zijn niet voorbehouden aan de sportieve telgen van de TT- en Q3-familie, de TT RS, TTS en RS Q3. Nee, ook de basistrim kan in de nieuwe lakken worden uitgevoerd.

Python Yellow – TT RS.

Wit, zwart, grijs

Volgens Audi neemt de vraag naar speciale, onderscheidende autolakafwerkingen drastisch toe. Het geeft de klant individualiteit en sportiviteit, stelt het merk, en dat zijn waardes die steeds meer worden begeerd. Het merk voegt er aan toe dat een matte lakafwerking het silhouet van een voertuig nadrukkelijker accentueert, zodat de kleur het design meer detaillering geeft.

Duik in de prijslijst: Audi TT RS of toch?

Uit onderzoek van Audi blijkt dat zijn Duitse klanten de voorkeur geven aan wit, zwart en grijs. Liefst driekwart van de Audi-kopers kiest voor een van de drie tinten. Blauw staat op de vierde plaats, met een aandeel van 10%. “Er is een groeiende vraag naar matte afwerkingen. Mat is een lakafwerking die vooral populair is bij sportieve modellen, zoals de RS-types. Daarbij wordt ook vaak voor een opvallende, dramatische kleur gekozen”, geeft Susan Nolte, verantwoordelijk voor de exterieurkleuren binnen Audi’s Product Marketing Special Equipment aan.

Dew Silver matt RS Q3.

Het proces

De fabrikant legt uit hoe de matte lakken ontstaan: Moderne verven zijn technisch complex. Naast de fosfaatlaag bestaat de lakafwerking – met kathodische dompelcoating (CDP), plamuur, grondlak en blanke lak – uit vijf dunne lagen die samen niet dikker zijn dan een tiende millimeter. Dat is ongeveer gelijk aan de dikte van een mensenhaar. Om op lange termijn aan de kwaliteitseisen van het dagelijks gebruik te voldoen, ondergaan de lakken verschillende korte- en langetermijntests, waaronder steenslagbestendigheid en verweringstesten. Het hele proces van ontwerp, selectie, technische implementatie en goedkeuring van de kleuren kan tussen de drie en vijf jaar duren.

The matte Python Yellow paint finish emphasizes the sporty elegance of the TT RS.

Matte verf

De primer-, plamuur- en kleurlagen krijgen als extra een heldere matte laag, die matteringsmiddelen in de vorm van silicaatdeeltjes bevat. Dit wordt rechtstreeks op de basislaag aangebracht. De dikte van de lagen varieert van 40 tot 50 micrometer, of met andere woorden, 40 tot 50 duizendste van een millimeter, zoals bij conventionele blanke lakken. De matteringsmiddelen geven het oppervlak zijn karakteristieke matte finish. Met zijn oppervlaktestructuur reflecteert matte verf het licht diffuus in plaats van gericht, waardoor de matte look wordt bereikt. Na het lakken van de carrosserie volgen geautomatiseerde en handmatige metingen en kwaliteitscontroles – ook in de lichttunnel.

Audi wilde eigenlijk geen RSQ3 – Sjoerds Weetjes #195

Uit dezelfde lakstraat

Het merk levert al matte lakken, maar het is nu voor het eerst dat alle types uit de TT- en Q3-familie in een matte lak kunnen worden gespoten in de fabriek te Győr (Hongarije). Van de genoemde kleuren is Python Yellow exclusief voor de TT RS. De kleur Dew Silver kun je alleen op de RS Q3 krijgen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.