Autovisie
Autovisie Video 17 jul 2020
Leestijd: 2 minuten

Audi wilde eigenlijk geen RSQ3 – Sjoerds Weetjes #195

Stap bij de Audi Sport-dealer binnen en er staat een RSQ3. Sterker nog, hij bestaat er in twee carrosserievarianten. Maar weet je dat het management van Audi eigenlijk helemaal geen tweede generatie RSQ3 wilde? In een nieuwe aflevering van Sjoerds Weetjes legt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen je uit waarom Audi er geen wilde en de snelle SUV er uiteindelijk wel is gekomen. 

Dit is het niet eerder vertelde verhaal over het ontstaan van de Audi RSQ3. Om het verhaal duidelijk te maken, leggen we je hier nogmaals uit hoe het Audi-concern is opgebouwd. Het moederbedrijf is Audi. Onder dat label worden alle types met de A, Q en S ontwikkeld en gepositioneerd.

Audi Quattro

Daarnaast heeft het concern een motorsportdivisie, Audi Sport genaamd. Dat zusterbedrijf, dat vroeger als Quattro GmbH te boek stond, is verantwoordelijk voor de R- en RS-uitmonsteringen, zoals de R8 en RS6. Omdat het een apart bedrijf is, dient de onderneming zijn eigen broek op te houden. De divisie heeft een eigen topman en ontwikkelingsafdeling. De ontwerpen komen van Audi’s designafdeling, terwijl de productie van de auto’s gewoon op de lopende banden van het Audi-concern plaatshebben. De bewerkelijke en grotendeels handmatige bouw van de 2,5 liter vijfcilinder is juist weer specifiek voor Audi Sport, zij het in een Audi-fabriek. 

Binnen het concern moet Audi Sport groeien. Gekeken naar de verkoopcijfers scoren BMW en Mercedes-AMG beter dan Audi Sport. Aangezien Audi de inhaalrace heeft ingezet om de twee Duitse concurrenten in te halen, wil het ook op het gebied van de sportieve producten van Audi Sport AMG en M GmbH aftroeven. 

Ontwikkeling Audi RSQ3

Sjoerds Weetjes 195 draait om de rol van het management rond de ontwikkeling van de Audi RSQ3. In een eerdere aflevering legde Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen al uit dat ook de komst van de R8 Spyder niet zonder slag of stoot ging. Ook onthulde Sjoerd waarom de RS6 de maximum carrosseriebreedte heeft bereikt en nam hij je mee in het ontstaan van van de allereerste TT. Elke vrijdag volgt een nieuwe aflevering met uiteenlopende onderwerpen. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.