Zoek artikelen en videos op merk

Hyundai Tucson test, nieuws, prijs en meer

De Hyundai Tucson is een SUV die deel uitmaakt van het modellengamma van de Zuid Koreaanse autofabrikant Hyundai sinds 2004. Momenteel staat de derde generatie in de showrooms. De naam van de SUV komt van de in de Noord Amerikaanse staat Arizona gelegen woestijnstad Tucson. Het interieur van de Tucson is comfortabel en ruim te noemen. Een rijtest van de Hyundai Tucson vind je hier. Productnieuws vind je hier.

Eerste generatie

De eerste generatie Hyundai Tucson werd in 2004 geintroduceerd. Het model werd in een groot aantal landen geproduceerd; waaronder India, Brazilie en China maar ook in het thuisland Zuid-Korea. Standaard beschikte het model over voorwielaandrijving, maar integrale aandrijving was als optie verkrijgbaar. Schakelen gebeurt middels een handbak met vijf of zes versnellingen of een viertraps automaat. In alle gevallen ligt de motor voorin en het betreft vier of zescylinder blokken. De CO2 uitstoot voor de 1,6 liter dieselmotor van de nieuwste generatie Tucson komt uit op een gunstig cijfer van 123 gram/km.

De tweede generatie zag in 2009 het levenslicht. Het model kreeg iets rondere vormen en is ook deze keer sterk verwant aan de Kia Sportage. Het model groeide zowel in de lengte als de breedte, waardoor de lengte nu uitkomt op 4,4 meter. Wel werd de auto iets lichter.

Derde generatie

De derde generatie Hyundai Tucson verscheen in 2015 in de showrooms. De lijnvoering van het model toont iets strakker en de Tucson beschikt over het voor Hyundai zo kenmerkende “cascade” waterval front. Ook dit model groeide in de lengte en de breedte ten opzichte van de voorgaande generatie. De lengte bedraagt nu 4,48 meter en de breedte 1,85 meter. Toch zijn zaken als de voorwielaandrijving behouden gebleven. Er is keuze uit twee benzine, en twee dieselmotoren, een daarvan is een mild hybrid. Het betreft in alle gevallen motoren met vier cylinders.  Het gemiddelde verbruik van de 1,6 liter dieselmotor komt uit 4,8 liter/100 km. De acceleratie van 0-100 km/uur neemt 11,2 seconden in beslag en de topsnelheid bedraagt 175 km/uur. Voor de transmissie is er keuze uit een handbak met zes versnellingen of twee automatische transmissies met respectievelijk 7 of 8 versnellingen. De kofferruimte heeft een inhoud van 629 liter maar met neergeklapte achterbank komt het volume uit op 1503 liter.

De concurrenten

Tot de concurrenten van de Hyundai Tucson worden auto’s gerekend als de eveneens uit Zuid-Korea afkomstige Kia Sportage maar ook de Peugeot 5008, Opel Grandland X en Renault Kadjar.

Modellengamma Hyundai

Het modellengamma van de Zuid-Koreaanse fabrikant Hyundai is zeer uitgebreid te noemen. De i10 is het instapmodel in het zogeheten A-segment van de markt. De i20 is een compacte stadsauto met vijf deuren. De hierboven beschreven i30 staat een treetje hoger op de ladder en van dit model staat sinds 2017 de derde generatie in de showrooms. De Ioniq is het boegbeeld van Hyundai wat betreft elektrisch rijden; naast een hybride en een plug-in hybride bestaat er ook een volledig elektrische versie. De Kona is een compacte crossover die in 2018 op de markt verscheen en van dit model bestaat eveneens een elektrische versie. Ook van een alternatieve aandrijfvorm voorzien is de Nexo; die loopt op waterstof. De Tucson en Santa Fe zijn twee grotere SUV modellen en de i40 een grote vierdeurs sedan.