Zoek artikelen en videos op merk

Hyundai i20 test, nieuws, prijs en meer

De Hyundai i20 maakt sinds 2008 deel uit van het modellengamma van de Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai. Het model is gepositioneerd tussen de compactere i10 en de grotere i30 van hetzelfde merk. De i20 opereert in het zogeheten B-segment van de markt, waar vele andere volumemerken ook actief in zijn. De tweede generatie van de i20 staat sinds 2014 in de showrooms. In het interieur overheerst een zakelijke, opgeruimde sfeer. Een rijtest van de Hyundai i20 vind je hier. Productnieuws over de Hyundai i20 vind je hier.

Ontwikkeling i20

De ontwikkeling van de Hyundai i20 vond plaats in het Europese design en ontwikkelingscentrum van Hyundai; gelegen in Ruesselsheim, Duitsland. De wielbasis van de eerste generatie i20 van 2,5 meter lengte zorgt voor een grote ruimte voor de inzittenden van de auto. De lengte bedraagt net geen 4 meter en het model is 1,7 meter breed. Zowel de eerste als tweede generatie i20 worden gebouwd in Turkije, voor de Europese markt. Het model wordt zowel als driedeurs en vijfdeurs geleverd, maar eerstgenoemde niet voor de Nederlandse markt. Dit vanwege de afnemende belangstelling van consumenten voor driedeurs modellen. Ook de keuze uit motoren is voor de Nederlandse markt beperkt tot een; een 100 pk sterke 1,0 liter driecilinder. Schakelen gebeurt middels een handbak met vijf versnellingen of een zeven traps automaat. De i20 is voorwiel-aangedreven en heeft de motor voorin. De tweede generatie i20 kreeg in 2018 een bescheiden facelift.

De i20 staat, net als de andere modellen van Hyundai, bekend om zijn betrouwbaarheid. Tevens scoort de auto hoog wat betreft botsveiligheid; in de test van Euro NCAP behaalde het model de maximale score van vijf sterren. Het merk Hyundai is in Nederland aan een sterke opmars bezig, ook wat betreft alternatieve aandrijfvormen voor haar modellen en vormt, samen met zustermerk Kia, de twee bekendste automerken uit Zuid-Korea. Om het misschien wat saaie imago van zich af te schudden probeert men met de zogeheten N-serie modellen een antwoord te hebben op de hot hatch modellen van voornamelijk Europese fabrikanten zoals de GTI modellen van Volkswagen.

De concurrenten

Tot de concurrenten van de Hyundai I20 worden modellen gerekend als de Peugeot 208, de Renault Clio en de Volkswagen Polo. Eveneens uit Zuid Korea afkomstig is de Kia Rio die eveneens tot de concurrenten kan worden genoemd.

Modellengamma Hyundai

Het modellengamma van de Zuid-Koreaanse fabrikant Hyundai is zeer uitgebreid te noemen. De i10 is het instapmodel in het zogeheten A-segment van de markt. De hierboven beschreven i20 is een compacte stadsauto met vijf deuren. De i30 staat een treetje hoger op de ladder en van dit model staat sinds 2017 de derde generatie in de showrooms. De Ioniq is het boegbeeld van Hyundai wat betreft elektrisch rijden; naast een hybride en een plug-in hybride bestaat er ook een volledig elektrische versie. De Kona is een compacte crossover die in 2018 op de markt verscheen en van dit model bestaat eveneens een elektrische versie. Ook van een alternatieve aandrijfvorm voorzien is de Nexo; die loopt op waterstof. De Tucson en Santa Fe zijn twee grotere SUV modellen en de i40 een grote vierdeurs sedan.