Autovisie
Autovisie Nieuws 3 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Hyundai Tuscon wordt ‘zinnenprikkelend’

Met de Vision T zette Hyundai eind vorig jaar op de Los Angeles Auto Show een opvallend gestileerde concept car neer. Nu blijkt ook dat het productiemodel dat van de conceptcar is afgeleid een opvallende verschijning zal zijn. Welk model dat wordt? De naam Vision T geeft het al aan. De T staat voor Tucson.

Zie hier het resultaat, al laten deze eerste foto’s het compleet nieuwe model nog niet heel duidelijk zien. Maar dat de Tucson in zijn nieuwe gedaante een opvallende SUV wordt, mag duidelijk zijn. Hyundai’s designer SangYup Lee bereidde het publiek er al op voor. De nieuwe Tucson ‘is een belangrijk volumemodel waarmee we naar het volgende niveau in SUV-design gaan’ stelde hij.

Coupé-design

De nieuweling kenmerkt zich door een relatief lage daklijn, een lange wielbasis en korte overhang vóór en achter. Hoewel het een vijfdeursmodel is, heeft de Tucson, wat altijd een familie-SUV was, een nadrukkelijke coupé-lijn. Dat is echter optisch bedrog. Door de raamstijlen te accentueren líjkt de Tucson een sterk dalende daklijn te hebben. Het dak loopt echter langer horizontaal door. Lee en zijn kornuiten dopen de designstijl Sensuous Sportiness.

Het is volgens Lee ‘het verhogen van de zinnenprikkelende kwaliteiten van automotive design’. “We willen dat onze klanten zich geroerd voelen. De geheel nieuwe Tucson symboliseert deze ultieme evolutie en is een duidelijk statement van het vooruitstrevende karakter van Hyundai.” Lee, Senior Vice President en Hoofd van het Global Design Center van Hyundai, kiest voor strakke vlakken. “Zoals bij een geslepen diamant”, aldus Lee. Hyundai Tucson 2021

Zoekende

Voor Hyundai is het de zoveelste koerswijziging op de designafdeling in de afgelopen vijftien jaar. De nieuwste stijl werd mede door de Belg Luc Donckerwolke, die eerder dit jaar plotseling bij Hyundai vertrok, neergezet. Waar het ontwerpteam eerder koos om elke SUV een eigen gezicht te geven, daar kiezen de designers er ditmaal voor om het familiegezicht voor de SUV wederom te hertekenen. De Tucson krijgt een opvallende dagrijverlichting die in de grille is geïntegreerd en alleen zichtbaar is wanneer deze is ingeschakeld.

Omarmen

Naast het exterieurdesign gaat ook het interieurontwerp op de schop. De fabrikant kiest voor een specifieke benaming voor het interieurconcept, Interspace genaamd. Het merk spreekt van een ruimtelijk effect door onder andere het laaggeplaatste instrumentarium zonder ronde tellers en meters. “De brede rand van het dashboard sluit naadloos aan op de portierpanelen en omarmt als het ware de inzittenden”, aldus de fabrikant. “De middenconsole vormt een vloeiend geheel met de console tussen de stoelen.”

Hyundai Tucson 2021

Onthulling 15 september

Meer details volgen in een later stadium als de Tucson zich helemaal laat zien. Dat staat voor 15 september gepland, nu er geen Autosalon van Parijs wordt gehouden. Op dat moment spreekt de autobouwer zich ook uit over de aandrijflijnen. Hyundai introduceert de Tucson met verbrandingsmotoren. De krachtbronnen beschikken over een vorm van elektrificatie. Voor het studiemodel Vision T kondigde Hyundai een plug-in hybrid-aandrijflijn met een elektrische actieradius van 50 km aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.