Zoek artikelen en videos op merk

Dacia Duster test, nieuws, prijs en meer

De Dacia Duster is een SUV van het Roemeense Dacia concern, onderdeel van de Franse Renault groep. De Duster werd in 2010 geïntroduceerd en momenteel staat de tweede generatie in de showrooms. Het is het derde model dat gebruikmaakt van het platform welke voor de Dacia Logan wordt gebruikt, net als de Sandero. In sommige markten wordt de auto als Renault Duster op de markt gebracht. De eerste generatie was ook wel bekend onder de naam Nissan Terrano, feitelijk een gerebadgede versie van de Dacia Duster.

Motoren

De motor van de Dacia Duster ligt in alle gevallen voorin en de auto beschikt standaard over voorwielaandrijving. Integrale aandrijving is als optie verkrijgbaar. Het verbruik van de nieuwe generatie Duster bedraagt gemiddeld 6,2 liter/100 km. De CO2 uitstoot bedraagt 138 gram/km.

BO platform

De eerste generatie is gebouwd op het BO platform en werd onder andere gefabriceerd in het thuisland Roemenië, maar ook Brazilie en Colombia. Die eerste generatie meet 4,3 meter in lengte en heeft een gewicht van 1.160 kilogram. Dat gewicht is wel afhankelijk van de gekozen motorisering en uitrusting. De bagageruimte bedraagt tussen de 445 en 1409 liter. De als optie verkrijgbare integrale aandrijving werd overgenomen van autofabrikant Nissan, onderdeel van het Renault concern.  

Euro NCAP Duster

De eerste generatie Dacia Duster kreeg bij de botsproef van Euro NCAP drie sterren. Toch is de auto voorzien van de nodige veiligheidsvoorzieningen, zoals elektronische remkrachtverdeling, tractiecontrole en stabiliteitscontrole (de laatste als optie). 

Facelift

In 2013 kreeg de eerste generatie een facelift. Daarbij werd onder andere de grille aan de voorzijde aangepast, evenals de koplampen. De dakreling werd eveneens aangepast, net als het interieur.

Tweede generatie

De tweede generatie Dacia Duster werd op de internationale autoshow in Frankfurt in 2017 aan pers en publiek voorgesteld. Deze tweede generatie heeft vrijwel exact dezelfde lengte en oogt ook vrijwel hetzelfde als de eerste generatie. Dacia heeft dan ook ingezet op een evolutie van het bestaande model. Wel profiteert deze tweede generatie van de toepassing van allerlei veiligheids-, en comfortvoorzieningen zoals een MultiView camera systeem dat vier camera’s behelst, een keyless entry systeem, evenals een elektrische stuurbekrachtiging. 

Opnieuw drie sterren

De botsproef; uitgevoerd door Euro NCAP leverde voor de tweede generatie eveneens drie sterren op. De meeste concurrenten van de Dacia Duster behalen echter vijf sterren. 

Motoren

De tweede generatie Dacia Duster is leverbaar met drie verschillende motoren. Er zijn twee benzinemotoren; met 130 en 150 pk. Dan is er een 115 pk sterke BiFuel motor; die loopt op een combinatie van benzine en LPG. 

Modellengamma Dacia

Het Roemeense Dacia concern is onderdeel van de Renault-Nissan alliantie. Het merk probeert auto’s op de markt te brengen met bewezen techniek maar is geen koploper wat betreft innovaties. De modellen van Dacia worden dan ook in de markt gezet als echte budget auto’s. De Sandero is een vijfdeurs hatchback en de Logan MCV heeft eveneens vijf deuren maar dat betreft een stationwagon. De Lodgy is een MPV met zeven zitplaatsen en de Dokker een Ludospace.