Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 26 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Budget-offroaden door Marokkaanse woestijn met Dacia Duster

Pak het vliegtuig naar Marokko, huur een Duster en leef je uit in de Agafay-woestijn. Dit is offroaden op een budget!

Na ruim drie uur vliegen zakt de Airbus A320 door het wolkendek en laat de vruchtbare Haouzvlakte ten zuidwesten van Marrakesh haar schoonheid zien. Als een sluier die wordt afgedaan, waardoor de prachtige contouren zichtbaar zijn.

Budget-offroaden met Dacia Duster

In twaalf jaar tijd zijn er ruim twee miljoen exemplaren van de Duster verkocht, waarmee het een groot succes is. Vooral in landen waar een 4×4 door de geografische ligging noodzakelijk is of waar het bruto nationaal product per hoofd van de bevolking veel lager ligt dan bij ons.

Dacia Duster, Offroad, Marokkaanse woestijn, budget
(Afbeelding: Peter Hilhorst)

Halverwege 2022 werd de Duster drager van de nieuwe huisstijl van Dacia. Witte logo’s en witte letters op het koetswerk om de Oostblokker vlotter voor de dag te laten komen, zonder daarbij aan zijn klassieke kwaliteiten te tornen.

Voor 3000 euro ziet jouw Dacia Duster er zo uit, althans…

In Nederland starten de prijzen voor een driecilinder 100 pk bi-fuelversie bij 20.950 euro, terwijl viercilinder benzinemotoren met 130 pk of 150 pk ook leverbaar zijn. Die laatste zijn eventueel te voorzien van een automatische zesbak met dubbele koppeling. Zo’n viercilinder is er vanaf 25.000 euro, maar een vierwielaangedreven Duster – altijd met handgeschakelde zesbak – kost net geen 30.000 euro. Meer keuze is er niet.  

Door de Marokkaanse woestijn 

Marokko wordt opgeschud door een uitvoering die buiten ons dieselverachtende land wel gretig aftrek vindt. Dat is de 1,5-liter viercilinder turbodiesel met 115 pk en 260 Nm die via een manuele zesbak zijn arbeidskrachten naar de wielen mag sturen. In de basis is de Dacia Duster Blue dCi 115 4×4, zoals hij voluit heet, een voorwielaandrijver, maar met een draaiknop is het vierwielaandrijfsysteem in te schakelen. Hij heeft geen uitgebreid elektronisch geregeld offroad-menu met voor elke ondergrond een eigen thema. Hoe dit werkt, laat Peter Hilhorst je zien in de video.

De Lamborghini Huracán Sterrato creëert zijn eigen woestijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.