Zoek artikelen en videos op merk

Toyota Land Cruiser test, nieuws, prijs en meer

De Toyota Land Cruiser is een SUV die onder die naam al sinds 1951 wordt gemaakt. In die periode zijn er zo’n 6,5 miljoen stuks van verkocht. Lees verder voor meer nieuws over de Land Cruiser.

Kopie van Amerikaans origineel

Tijdens de bezetting van de Filippijnen door de Japanners in 1941 vond het Japanse leger een Amerikaanse Jeep. Het voertuig werd overgebracht naar Japan, waar de autofabrikant Toyota de opdracht kreeg om er een kopie van te maken zij het met Japanse techniek en engineering. Ruim 10 jaar later verscheen het eerste productiemodel van de Japanse Jeep op de markt; onder de naam Toyota BJ. In 1954 werd de auto hernoemd tot Toyota Land Cruiser; in feit een kleine knipoog naar het Engelse Land Rover. Bekijk direct een review van de Toyota Landcruiser met V8 motor of lees verder voor meer informatie over dit model.

Ladderchassis

De Land Cruiser is een van de zeer weinige auto’s die met een ladderchassis is uitgerust. Tevens heeft het model, ook in zijn nieuwste uitvoering, een starre achteras. Dat zorgt voor een ongekende stijfheid en is nagenoeg onverwoestbaar. Nadeel is dat het comfort op de openbare weg minder is dan bij de concurrenten, maar daar staan de offroad eigenschappen tegenover. De enige concurrent die ook een ladderchassis heeft is de Mitsubishi Pajero. Auto’s als de Mercedes G-klasse en Land Rover Discovery worden echter ook tot serieuze tegenhangers gerekend.

Motorisering

De Land Cruiser wordt geleverd met een 2,8 liter D4D dieselmotor; goed voor 177 pk. In 2017 kreeg het model voor het laatste een technische update, waarbij ook het interieur en de buitenzijde onder handen werden genomen. Zo werd een touchscreen gemonteerd in het interieur en de verstralers in de voorbumper zijn zodanig gemonteerd dat ze beter bestand zijn tegen takken, stenen en struiken.

Grijs kenteken meest gekozen

In Nederland wordt de Land Cruiser veelal besteld op grijs kenteken. Dit vanwege de vrij hoge BPM afdracht. Wie de auto toch met geel kenteken wil rijden, krijgt daarvoor een interieur met vijf of zeven zitplaatsen. De prijs van de Toyota Land Cruiser is nieuw vanaf zo’n €77.000.

Breed modelgamma

Het Japanse Toyota concern brengt een breed gamma aan modellen op de markt, waarmee het diverse segmenten afdekt. Met het Lexus label probeert men de veelal Duitse premium merken het lastig te maken. De Toyota Aygo is de instapper en opereert in het zogeheten A-segment van de markt. De Yaris staat een trede hoger op de ladder en dit model is tevens als hybride leverbaar. Met de Corolla heeft Toyota een oude maar bekende modelnaam afgestoft en geplakt op een model dat opereert in het C-segment van de markt. De RAV4 en C-HR zijn respectievelijk een SUV en crossover. De Prius is vooral bekend vanwege zijn opvallende ontwerp en vanwege het feit dat dit destijds een van de eerste hybride modellen op de markt was. De Prius is leverbaar met zowel een benzinemotor, als hybride en als plug-in hybride. De Mirai is een auto die loopt op waterstof en valt eveneens op door zijn design. Met de GT86 en de laatste generatie Toyota GR Supra probeert Toyota zich staande te houden in het segment van de sportauto’s.