Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 22 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Toyota Land Cruiser moet even flink naar adem zoeken

De Toyota Land Cruiser viert z’n verjaardag en moet daarvoor diep inademen. Het terreinicoon blaast namelijk zeventig kaarsjes uit.

Dat doet de Land Cruiser als jubileumuitvoering, onder de originele noemer 70th Anniversary. Dat is een uitvoering die standaard rijk is uitgerust. 19-inch wielen, een 8-inch infotainmentsysteem en 14 speakers van JBL geven de grote Toyota een weelderige uitstraling.

Zwart

Deze jubileumeditie is te herkennen aan de grille met donkerchromen afwerking. Ook de sierlijst op de achterklep is in die tint afgewerkt. Het is niet echt een feestkleur, maar toch heeft Toyota voor zwart als thema gekozen. De omlijsting van de mist- en achterlichten, de buitenspiegels, dakrails, raamomlijsting: allemaal zijn ze in zwart uitgevoerd. Niet om het heugelijke moment te vieren, maar om de Land Cruiser 70th Anniversary een stoer voorkomen te geven. Om duidelijk te maken dat het hier wel om een feestmodel gaat, plakt de Japanse autobouwer wel een plakkaat op de C-stijl.

Uiteraard levert Toyota deze feestversie met alle nodige terreinopties af. Zo heeft-ie het Kinetic Dynamic Suspension System, alsmede Crawl Control om door extra zwaar terrein te komen. Ook heeft deze Land Cruiser verschillende terreinmodi, alsmede een volledig te sperren differentieel op de achteras. Om de omgeving goed in de gaten te houden en er zeker van te zijn dat die mooie 19-inch wielen geen schade oplopen, heeft de 70th Anniversary ook een multi-terrein monitor met camera’s, die onder andere het beeld ónder de voorwielen kunnen projecteren.

Prijs Toyota Land Cruiser 70th Anniversary

Toyota levert de Land Cruiser 70th Anniversary enkel als vijfdeurs variant. Wie ‘m op grijs kenteken rijdt, betaalt 54.495 euro. Voor een ‘gele’ variant dient minstens 127.995 euro overgemaakt te worden. Da’s uiteraard te danken aan de bpm die betaald dient te worden. Die is flink, want in het vooronder van de Toyota ligt een 2,8-liter D-4D-motor die goed is voor 204 pk en 500 Nm.

Behind the scenes: Nieuwe Toyota Land Cruiser ontmoet voorvader

Toyota viert in 2021 dus het 70-jarige bestaan van de Land Cruiser. Toch is het niet 70 jaar geleden dat de fabrikant die naam voor het eerst gebruikte. Het gebeurde later pas. In 1950 kreeg het van de Verenigde Staten namelijk de opdracht om ‘eigen’ exemplaren van de Willys Jeep te bouwen. In 1951 liet Toyota het eerste prototype van de BJ (codenaam) zien. Na een aantal productiejaren werd in 1954 pas de naam Land Cruiser geopperd. Wellicht een mooie reden voor Toyota om binnen een paar jaar wéér met een verjaardagseditie van de terreinbeul te komen.

Toyota Land Cruiser-Land-Cruiser-50-Land-Cruiser-150-Autovisie.nl_-1263x560
Toyota Land Cruiser

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.