Coen Grutters
Coen Grutters Review 10 jun 2024
Leestijd: 4 minuten

Rijtest Polestar 3: een luxewagen en performance-SUV tegelijk?

De onthulling van de Polestar 3 vond ruim anderhalf jaar geleden plaats en pas nu stappen we dan ein-de-lijk achter het stuur van dit volledig elektrische bakbeest. Is hij het wachten en zijn forse prijs waard? 

De 3 heeft een vanafprijs van 86.950 euro, voor de vierwielaangedreven Dual Motor Long Range-uitvoering (een achterwielaangedreven variant is in de maak). De iets sterkere en rijker uitgeruste uitvoering met Performance Pack kost je op z’n minst 93.550 euro.

Concurrent voor BMW iX, Mercedes EQE SUV en Cayenne

De beloften zijn groot. De Polestar 3 rijdt volgas het premiumsegment in en zegt het te willen opnemen tegen grote namen zoals de Audi Q8 e-tron, BMW iX, Mercedes EQE SUV en zelfs de Porsche Cayenne, zo stelt Polestar zelf.

Polestar 3 rijtest review EV elektrische auto
(Afbeelding: Polestar)

Aan de uitrusting zal het niet liggen. De Polestar 3 standaard over een groot panoramadak, een 360-gradencamera, luchtvering met actieve dempers en een warmtepomp, om maar enkele voorbeelden te noemen. De sfeerverlichting is subtiel en tijdens het rijden is het muisstil aan boord.

Rijtest Carice TC2: lichtgewicht EV van Nederlandse bodem

Hoewel het vlek- en krasgevoelige pianolak-paneel op de middentunnel een misser is (had er toch gewoon de houtstructuur geplaatst, die we ook terugzien op het dashboard), kunnen we de rest van het interieur niet op goedkoop aanvoelende plastics betrappen.

Optiepakketten tillen interieur naar hoger niveau

Ons testexemplaar is daarnaast uitgerust met het Plus Pack van zes mille. Daarvoor krijg je een waanzinnig Bowers & Wilkins-audiosysteem dat maar liefst 25 speakers telt, evenals onder meer actieve ruisonderdrukking in de auto, speakers in de hoofdsteunen, een head-up display, stuurverwarming en verwarmde stoelen op de achterste zitrij.

Polestar 3 rijtest review EV elektrische auto
(Afbeelding: Polestar)

Dat is prettig, evenals het feit dat de rugleuning gekanteld is, zodat achterbankpassagiers een relaxte zithouding kunnen aannemen. Minder prettig is het te korte zitvlak op de achterbank dat onze benen onvoldoende ondersteunt. Aan knie- en hoofdruimte schort het achterin echter zeker niet.

BMW i5 Touring is concurrentie te snel af

Buiten dat wordt snel duidelijk dat de Polestar 3 zijn premiumbelofte waarmaakt. De optionele geventileerde en verwarmde stoelen van nappaleer hebben een onwijs goede massagefunctie en tillen het interieur naar een nog hoger niveau. Helaas is het nappaleren interieur enkel in combinatie met het Plus Pack en Pilot Pack (lees: pakket van 2.800 euro met extra rij-assistentiesystemen) te krijgen.

Polestar 3 blijkt comfortabele reisgenoot

Bovendien blijkt het in de Standard-modus voor het onderstel (Polestar weigert als sportief merk zijnde de term ‘comfort’ in de mond te nemen) een prettige reisgenoot tijdens lange ritten. Hij ligt strak op de weg en tegelijkertijd vangt hij oneffenheden prettig op.

Polestar 3 rijtest review EV elektrische auto
(Afbeelding: Polestar)

Wat ook helpt is dat de verplichte ADAS-systemen schitteren in afwezigheid. Natuurlijk zijn ze er wel, maar we worden er amper door gestoord. Er zijn veel moderne auto’s waarin het helaas een heel ander verhaal is. Daarnaast zijn ze snel en eenvoudig uit te schakelen.

Is de Polestar 3 een ware Performance-SUV?

Polestar was vroeger de sportieve tak en racedivisie van Volvo en dus moet de 3 ook op de bochtige bergwegen van Spanje vermakelijk zijn. Maar is deze 4,9 meter lange SUV van ruim 2,6 ton dat ook? Met de luchtvering in Firm-stand, een zwaardere besturing en de vermogensafgifte in standje Performance blijkt van wel, zeker de 3’s uitgevoerd met het Performance Pack. Dat pakket biedt een toefje extra vermogen, grotere wielen en een anders afgesteld onderstel.

Polestar 3 Dual Motor
Long Range
Polestar 3 Dual Motor Long Range
met Performance Pack
Vermogen489 pk517 pk
Koppel840 Nm910 Nm
0 – 100 km/h5,0 sec.4,7 sec.
Topsnelheid210 km/h210 km/h
Accupakket111 kWh (bruto)111 kWh (bruto)
WLTP-range628 kilometer561 kilometer
Laadsnelheid
AC / DC
11 kW / 250 kW11 kW / 250 kW

Hoewel het stuurgevoel nog iets communicatiever zou mogen zijn, houdt zich goed staande en hij weet zijn gewicht goed te verbloemen. Pas als je het op de spits drijft merk je met hoeveel kilo’s je onderweg bent. De Polestar 3 tekent zowaar een lach op ons gezicht. Het remgevoel is goed en met 517 pk en 910 Nm hebben we aan vermogen geen gebrek.

Praktische bruikbaarheid van de Polestar 3

De 3 mag tot wel 2.200 kilogram trekken, waardoor een caravanvakantie geen probleem is. Helaas biedt de kofferbak met 484 liter (1.411 met neergeklapte tweede zitrij) niet bijzonder veel ruimte voor een SUV van dit formaat. Ter vergelijking: de Volvo EX90, waarmee de Polestar 3 zijn platform deelt, heeft met neergeklapte derde zitrij maar liefst 655 liter bagageruimte (1.915 met neergeklapte tweede zitrij).

Polestar 3 rijtest review EV elektrische auto
(Afbeelding: Polestar)

Het is daarmee geen uitblinker in praktische bruikbaarheid, zoals de EX90, noch in comfort, zoals de EQE SUV of in sportiviteit, zoals de door Polestar zelf aangehaalde Cayenne. Hij is eigenlijk ‘a jack of all trades, but a master of none’, zoals een Engels gezegde luidt. Toch konden we hem op weinig grove fouten betrappen. Wie valt voor zijn fraaie styling, heeft aan dit manusje-van-alles een mooi vormgegeven en comfortabele reisgenoot, die de bestuurder met (mild-)sportieve verlangens tevreden weet te stellen. 

3

Polestar

8 Score

Pluspunten

  • Fraaie, eigen styling
  • Voldoende sportief
  • Prettige reisauto
  • 2.200 kilogram trekgewicht

Minpunten

  • Niet veel bagageruimte
  • Flinke prijs
  • Erg zwaar

De Polestar 3 blijkt met zijn fraaie vormgeving, verfijnde onderstel, goede specificaties en nette interieur vol mooie materialen zeker een speler om rekening mee te houden in het premiumsegment.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.