Zoek artikelen en videos op merk

Ford Kuga test, nieuws, prijs en meer

Het Noord-Amerikaanse Ford concern bracht in 2008 de eerste generatie Ford Kuga op de markt. Het is een SUV die zijn platform deelt met de Ford Focus en C-Max modellen. Standaard beschikt de Kuga over voorwielaandrijving. Lees verder voor meer nieuws over dit model.

Vertrek concept car

Na de premiere op de Frankfurt Motor Show in Duitsland in september 2007, verschenen de eerste modellen van de eerste generatie halverwege 2008 op de markt. De auto werd gemaakt in de Ford fabrieken in Saarlouis, Duitsland. Al vrij snel kreeg de Kuga een facelift; in 2010 waarna in 2012 de nieuwe, tweede generatie op de markt verscheen. Die tweede generatie is gebaseerd op de Vertrek concept car en de nieuwe Kuga werd ontworpen in de designstudio van Ford in het Duitse Keulen.

OneFord strategie

In het kader van de OneFord strategie is de tweede generatie ontworpen met de gedachte dat deze wereldwijd wordt verkocht. In de Verenigde Staten wordt de Kuga onder de naam Ford Escape aan de man gebracht. De productie van de tweede generatie vind onder andere plaats in het Spaanse Valencia, maar ook in China, Rusland en de Verenigde Staten. De facelift van de tweede generatie werd in 2016 in Barcelona voorgesteld.

Mercury Cougar

De naam Kuga lijkt sterk op Cougar; onder de merknaam Mercury bracht Ford in het verleden de Mercury Cougar op de markt. De motor ligt in alle gevallen voorin; waarbij de klant de keuze heeft uit twee benzinemotoren met vermogens van 120 of 150 pk. De zogeheten EcoBoost motor is een krachtbron die vele prijzen heeft gewonnen vanwege de efficiency van het motorblok. De overbrenging geschiedt middels een handbak met zes versnellingen.

Complete uitrusting

De eerste generatie Kuga was reeds voorzien van talloze veiligheids-, en comfortvoorzieningen, zoals een verwarmbare voorruit en een ARM (Anti Roll Mitigation system) systeem dat ervoor zorgt dat de auto niet kan kantelen en waarbij het vermogen van de motor in noodsituaties wordt aangepast. Dat systeem wordt ook in de tweede generatie Kuga geleverd, maar heeft daar de naam Roll Stability Control. Meest opvallende voorziening bij de tweede generatie is de toepassing van de voetsensor voor de achterklep. Bij het bewegen van de voet in de buurt van de sensor aan de achterzijde wordt de kofferklep automatisch geopend. Vermeldenswaardige voorzieningen zijn verder de dodehoek en rijbaanassistent alsmede de adaptieve cruise control. Ook is een elektrisch wegklapbare trekhaak als optie leverbaar.

Vignale

De Kuga is levervaar in vier verschillende uitrustingsniveau’s; de ST line is meer gericht op de sportief ingestelde bestuurder, terwijl de Vignale de meest luxe uitvoering is, met allerlei comfortvoorzieningen.

Ford modellengamma

Het aanbod van Ford modellen loopt van compacte stadsauto’s tot en met vierdeurs sedans voor de zakelijke rijder. De Ka+ is het kleinste model en uitsluitend leverbaar als driedeurs. De Fiësta is een auto in het zogeheten B-segment van de markt terwijl de Ford Focus concurreert met auto’s als de Volkswagen Golf. Met de C-Max heeft Ford een sterk troef in handen in het MPV segment en de Mondeo mikt op de zakelijke rijder en dat model is tevens leverbaar in een stationwagon variant. De Ecosport en Edge zijn echte SUV’s en met de gelimiteerde Ford GT en de Ford Mustang biedt Ford twee sportwagens aan.