Zoek artikelen en videos op merk

Ford Mondeo test, nieuws, prijs en meer

Ford Mondeo; de wereldauto van Ford; nieuws en een rijtest

De Ford Mondeo van de eerste generatie werd in 1993 geintroduceerd. Inmiddels staat de vierde generatie bij de Ford dealers. De naam Mondeo is afgeleid van het Latijnse woord mundus wat wereld betekent. Door de jaren heen werden er zowel een vierdeurs sedan versie, een vijfdeurs hatchback evenals een vijfdeurs stationwagon van gemaakt.

Kort na de introductie van de eerste generatie kreeg de Ford Mondeo de titel “Auto van het jaar”. De Ford Mondeo valt in het zogeheten D-segment van de markt met dienoverenkomstige afmetingen; een lengte van 4,87 meter en een breedte van 1,91 meter bij een ledig wagengewicht van 1.455 kilo. De huidige Mondeo modellen hebben een CO2 uitstoot van tussen de 96 en 134 gram/km. Meer productnieuws over de Ford Mondeo vind je hieronder.

In het kader van de OneFord strategie probeert het Amerikaanse Ford concern auto’s te maken die over de hele wereld kunnen worden verkocht. De Mondeo is een van die modellen. Tot 2013 werd de Mondeo ook in het Belgische Genk gefabriceerd, vanaf 2014 vind de productie voor de Europese markt in het Spaanse Valencia plaats. Het voorgangermodel van de Mondeo was de Ford Sierra. Op de Noord-Amerikaanse markt wordt de vrijwel identieke Ford Fusion aangeboden.

Voorwielaandrijving

Sinds 1993 beschikken alle vier de generaties van de Ford Mondeo standaard over voorwielaandrijving. Integrale aandrijving is echter als optie verkrijgbaar. Met de verschillende generaties was er ook de keuze uit verschillende motoren; met zowel 3, 4, 5 als zes cylinders. De nieuwe generatie Mondeo wordt ook geleverd als hybride; wat een gunstig effect heeft op de verbruikscijfers en CO2 uitstoot.

Euro NCAP score

De vierde generatie Ford Mondeo behaalt een overall score bij de Euro NCAP botsproef van vijf sterren, het hoogst haalbare. Tevens zijn de veiligheids- en comfortvoorzieningen van de nieuwe Mondeo op een nog hoger peil gebracht. In het interieur heerst een zakelijke atmosfeer met een premium karakter door de hoge kwaliteit van de afwerking en gebruikte materialen. De Mondeo staat, net als zijn voorgangers, en andere modellen van Ford, bekend om zijn betrouwbaarheid.

Concurrenten van de Ford Mondeo

De directe concurrenten van de Ford Mondeo zijn de Peugeot 5008, de Volkswagen Arteon, de Opel Insignia en de Renault Talisman.

Andere modellen van Ford

Het van oorsprong Amerikaanse Ford concern produceert een grote verscheidenheid aan modellen. De Ka is het instapmodel, terwijl de Fiësta bedoeld is voor degene die op zoek is naar een kleine stadsauto. De Mondeo opereert in het segment van de zakelijke limousine’s en met de EcoSport, Kuga en Edge heeft men drie sterke troeven in het MPV, SUV en crossover segment. De Mustang is een sportwagen, die verkrijgbaar is als tweedeurs coupe en als tweedeurs cabriolet. De Ford GT, tenslotte, is een gelimiteerde sportwagen die inmiddels is uitverkocht.