Autovisie
Autovisie Nieuws 15 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Uitverkochte Bentley Mulliner Batur laat zich zien

Over enkele dagen trekt Bentley Mulliner het doek van zijn nieuwe few-off, de Batur. De fabrikant is echter zo enthousiast, dat het bedrijf alvast een foto de wereld in stuurt waarop de carrosserielijn te zien is. De Batur wordt een coupé met een klassiek lijnenspel.

Wanneer Bentley aanstaande zaterdagavond in Monterey, Californië, de Batur onthult, zal Bentley Mulliner bekend maken dat de volledige oplage van de coupé is vergeven. De fabrikant benaderde de eerste potentiële kopers voor de few-off alweer een jaar geleden, waarna het orderboek voor de gelimiteerde Batur zich eenvoudig liet vullen. Hoeveel exemplaren Bentley van de Batur gaat vervaardigen, is niet bekend. Er is sprake van 25 stuks. Bentley Mulliner Batur

De Batur is het vervolg op de eveneens gelimiteerde Bacalar. Van laatstgenoemde model zijn er 12 gebouwd, maar dat model was door het ontbreken van een dak iets minder praktisch dan de coupévariant. De Batur is overigens geen Bacalar met vast dak. De auto krijgt zijn unieke koetswerk dat nota bene volgens de nieuwe designfilosofie is getekend. Volgens Bentley licht de Batur al een tipje van de toekomstige designsluier, die wordt geïntroduceerd met de eerste elektrisch aangedreven modellen.

Vermogensstap

De Batur is nog een auto volgens de traditionele kernwaarden van Bentley. Het design kent een klassieke lijnvoering en hij beschikt tevens over een verbrandingsmotor, uiteraard de W12-motor. Over de aandrijflijn, Bentley belooft meer vermogen en koppel dan de Bacalar en doopt het blok zelfs de ‘krachtigste W12-motor ooit’. Had Bentley de krachtbron wellicht al voor de Bacalar in gedachte? Voor die open tweezitter beloofde de fabrikant een grote vermogensstap ten opzichte van de Continental GT, maar uiteindelijk kreeg de volledig open Bacalar de krachtcentrale uit de Speed onder de kap. Nu geeft de Engelse autobouwer aan dat er weer een vermogensstap wordt gezet. Dat betekent dat de twaalfcilinder meer dan 659 pk moet leveren.

bentley mulliner bacalar

Gepersonaliseerde aankleding

Bentley presenteert de Batur tijdens de Monterey Auto Week. De levering van de nieuweling start pas in 2023. Net als bij de Bacalar bepaalt de klant de aankleding van de auto. De beschikbare kleuren en materialen worden door Bentley voorgelegd, maar de klant kan zijn persoonlijke stempel op het project drukken door bijvoorbeeld zelf een kleur te ontwikkelen.

Bentley Bacalar kost 1,5 miljoen en heeft geen dak!

Slechts één Bentley Mulliner Bacalar met Track Pack

Eén Bentley Mulliner Bacalar in het geel

EXCLUSIEF: Bentley Bacalar krijgt beperkte typegoedkeuring

Laatste Bentley Mulliner Bacalar in zicht

De auto wordt met de hand vervaardigd, zo geeft Bentley Mulliner aan. De bouw start echter op de reguliere productielijn. Na de bouw in de fabriek te Crewe gaat de Batur naar de andere kant van de weg, waar Mulliner de auto transformeert in een few-off van de hand van Director of Design Andreas Mindt. De Bacalar was een creatie van Stefan Sielaff, die het bedrijf eerder verliet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.