Autovisie
Autovisie Nieuws 16 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Aston Martin DBR22 is eerste van twee V12-roadsters voor Pebble Beach

Niet een maar twee open Aston Martins debuteren tijdens de 2022-editie van de Monterey Auto Week. Het grote publiek krijgt er daar slechts één van te zien, en dat is deze DBR22.

Aston Martin viert feest. De Engelse fabrikant van snelle GT-modellen heeft een speciale divisie, Q by Aston Martin genaamd. En dat bedrijfsonderdeel werd in 2012 opgericht. Wie snel rekent, dat is tien jaar geleden. Reden voor een feestje dus. Ter gelegenheid van de tiende verjaardag van Q by Aston Martin brengt de speciale personaliseringsafdeling een gelimiteerd model uit. De auto is alleen beschikbaar voor trouwe Q-klanten. Hoeveel clientèle er één mogen kopen, is niet bekend.

Q by Aston Martin maakt voor de reguliere sportwagens van Aston Martin speciale interieurs en daarnaast voorziet de divisie exclusieve lakkleuren voor de GT-modellen. Een klant wenste een speciale mand voor zijn hond voor in de Cygnet, Q maakte het item voor de klant. Voor een Belgische verzamelaar van Aston Martins maakte Q een one-off, Victor genaamd. Het bedrijf laat al tien jaar de meest persoonlijke wensen in vervulling gaan. Nu komt de divisie zelf met een model, DBR22 genaamd. Deze bijzondere auto mag dan wel uit de koker van Q komen, de klant kan de auto zelf aankleden.

Origineel is het model overigens niet. De Engelse autobouwer maakte in 2021 en 2022 al de V12 Speedster. Dat open model was geïnspireerd op de DBR1 uit de jaren vijftig waarmee succesvol aan de 24 Heures du Mans werd deelgenomen. De moderne interpretatie beschikte over dezelfde lange motorkaplijn en over een tegen de achteras gemonteerde zitplaatsen. Daarnaast waren een voorruit en dak achterwege gelaten om het jaren 50 racegevoel op te wekken. Q herhaalt het trucje nu met de DBR22. Vreemd, aangezien iets meer dan 88 wereldburgers was verteld dat de V12 Speedster een gelimiteerde uitgave was. Welnu, de DBR22 is geen hertekende V12 Speedster, zo geeft de autobouwer aan. Hij leent delen van de structuur van de limited edition, maar kent nieuwe technieken zoals een afwijkende achterasconstructie. Het subframe is 3D geprint.

De volledige body van de DBR22 is van carbon fibre vervaardigd en door de designafdeling van Aston Martin opnieuw getekend. Of het de mooiere broer is van de V12 Speedster, vul het zelf maar in. Al kun je, zoals ook échte ontwerpers weten, een design nooit beoordelen aan de hand van een foto. Je moet de auto in daglicht zien. De auto in levenden lijve zien, kan vooralsnog alleen tijdens de Monterey Auto Week 2022. Dit Amerikaanse evenement, inclusief het beroemde Concours d’Élegance Pebble Beach, vormt het toneel voor de wereldpremière. Aston Martin stelt daar nog een open V12-model voor, de V12 Vantage Roadster.

Ook dit is een gelimiteerde uitgave, zij het in een groter productievolume. Hoeveel exemplaren de fabrikant uit Gaydon gaat maken, is niet gecommuniceerd. Sterker nog, de autobouwer wil nog geen aandacht voor de V12 Vantage Roadster hebben. De bouw van de coupé is net van start gegaan en de Engelsen gaven tot op heden aan dat er helemaal geen V12 Vantage Roadster komt. De open variant van die V12-aangedreven Vantage wordt dan ook op Pebble Beach niet wereldkundig gemaakt. Alleen een select aantal klanten krijgt de nieuwe sportwagen te zien.

De Monterey Auto Week wordt van 19 tot en met 21 augustus 2022 in het Amerikaanse Monterey gehouden.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.