Autovisie
Autovisie Nieuws 8 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

EXCLUSIEF: Bentley Bacalar krijgt beperkte typegoedkeuring

Met een prijskaartje van 1,5 miljoen pond exclusief belastingen is de Bentley Bacalar geen goedkoop actiemodelletje. Nee, de open tweezitter is een kostbare limited edition. Het prijskaartje had hoger uitgevallen als de bijzondere barchetta het vaste homologatieproces had moeten doorlopen.

Dat wil niet zeggen dat de Bentley Bacalar niet op de openbare weg mag. De coachbuilt barchetta voldoet aan de regels voor de Engelse typegoedkeuring. Vanuit die homologatie kan de klant de auto elders registreren. Bentley helpt de klant bij de typegoedkeuring in specifieke markten, maar dat is geen kleine formaliteit. Het heeft wat voeten in aarde om de auto in bepaalde landen te registreren.

Handmatig

De levering van de Bentley Bacalar start volgend jaar. De eerste auto’s zulllen nog dit jaar in productie gaan. Bentley bouwt de open tweezitter niet op de productielijn van de Continental, maar heeft een speciale productiefaciliteit binnen Mulliner, waar de twaalf stuks worden gemaakt. De bouw van de auto’s is grotendeels handmatig. Hij krijgt een carbon fibre koetswerk, op de aluminium motorkap vanwege voetgangerveiligheid na. Bentley Mulliner Bacalar AV

Continuation

De fabrikant maakt slechts twaalf exemplaren van de Bentley Bacalar. Dat zijn er net zoveel als Mulliner van de Continuation Series maakt. Dat het aantal gelijk is, is toeval. De fabrikant geeft aan dat het een verwijzing is aan de twaalf races waaraan de Birkin Blower in vroegere jaren deelnam. Bentley biedt overigens de Bacalar en de eveneens 1,5 miljoen pond kostende Blower Continuation Series niet als setje aan. Er zijn klanten die ze desondanks wel allebei nemen. Bentley Blower

Grand Limousine

De Bentley Bacalar volgt relatief kort na de Mulsanne Grand Limousine. Ook die verlengde uitgave van Mulliner diende apart per land gehomologeerd te worden. Van de 100 cm verlengde limousine met zes zitplaatsen bouwde de coachbuilder, die sinds 1959 in handen van Bentley is, een bescheiden aantal. Een ander project was de Grand Convertible, eveneens op basis van de Mulsanne. Voor het open model maakte Bentley van de vierdeurs saloon een tweedeurs model met softtop. Hoewel de Grand Convertible twee maal als studiemodel werd getoond en zelfs officieel werd aangekondigd in een geplande oplage van slechts 19 stuks, bleef de vraag beperkt tot iets meer dan een handvol. Bentley schrapte het project uiteindelijk.

Bentley mulsanne grand limousine_by_mulliner_1

EXCLUSIEF: VIDEO BENTLEY BACALAR

Klik hier wanneer de video niet wordt getoond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.