Thijs Schuit
Thijs Schuit Nieuws 17 jun 2020
Leestijd: 4 minuten

Top 4: bijzondere modellen op basis van Range Rovers

Vijftig jaar geleden, op 17 juni 1970, lanceerde Land Rover de eerste Range Rover. Ter ere van die verjaardag brengt het merk een speciaal model uit. Maar door de jaren zijn er meer bijzondere varianten voorbijgekomen, die niet altijd van de fabrikant zelf kwamen. We kiezen er twee uit, maar laten ook Range Rovers eigen creatie natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan.

Hoewel je waarschijnlijk een Top 100-lijst kunt maken over aparte en bijzondere Range Rovers, lichten wij er enkele opvallende of originele modellen uit. Een hoop van die Range Rovers zijn door tuners aangepakt, maar die zijn niet allemaal even bijzonder. Gerry McGovern, ontwerpbaas bij Land Rover, liet vorig jaar weten daar zelfs helemaal niet blij mee te zijn. “Ik zou ze (tuners, red.) wel eens een complete auto willen zien ontwerpen. Ze pakken ons intellectueel eigendom en maken daar een winst op”, zo zei hij. Daarom hebben we naar zoveel mogelijk originele modellen gekeken, maar konden we het ook niet laten om over de fabrieksmuren van Land Rover heen te kijken. We trappen af met het verjaardagscadeau waarmee Land Rover zelf komt.

4. Range Rover Fifty

De tot 1970 exemplaren gelimiteerde Range Rover Fifty mag uiteraard niet ontbreken. In de basis is dit jubileummodel, ter ere van de vijftigste verjaardag van Range Rover, een luxe Autobiography. Daarbovenop krijgt hij speciale wielen, een speciaal kleurtje voor de details en zijn her en der Fifty-logo’s terug te vinden. Verder mag de klant hem verder aankleden, met speciale Heritage-kleuren als kers op de taart. Hoewel het model misschien niet zo excentriek klinkt, is dit wel een bijzondere uitvoering. Want deze auto werd precies op de verjaardag van Range Rover gepresenteerd. En dat is wel degelijk bijzonder, want het is vijftig jaar geleden dat Land Rover zélf de markt voor luxe terreinauto’s creëerde met de originele Range Rover. Meer info over dit speciale jubileummodel lees je hier.

Range Rover Fifty

3. Range Rover Evoque Convertible

De meeste Range Rovers staan bekend als grote, luxe auto’s met offroad-capaciteiten. Stoere mannenauto’s, zo u wilt. Met de komst van de Evoque was dat een beetje anders. Dat was namelijk een hippe, kleine SUV die vooral bij vrouwen in de smaak viel. Oorspronkelijk bedoeld als Land Rover, maar tijdens de ontwikkeling ontstond het idee om de compacte SUV onder Range Rover-label te brengen. De Evoque Convertible is daar de overtreffende trap van. Dat maakt ‘m overigens niet minder interessant, integendeel. Want Range Rover heeft zich technisch heel wat op de hals gehaald met deze auto. Het onthoofden van een ‘offroader’ is namelijk een forse uitdaging. De Evoque Convertible past daardoor wel in een illuster rijtje, met onder andere de Volkswagen T-Roc Cabriolet en Nissan Murano CrossCabriolet

Range Rover Evoque Convertible

2. Startech Range Rover pick-up

Een bijzonder geval is dit zeker wel te noemen. De Startech-variant heeft iets gemeen met de Evoque Convertible: ze zijn allebei niet praktisch. De Duitse tuner – ja, dus toch een tuner in deze lijst – heeft een Range Rover omgedoopt tot pick-up met een nauwelijks bruikbare laadbak. Die meet namelijk slechts 1,1 meter in de lengte, niet eens bruikbaar in de huidige corona-samenleving dus. Technisch is de auto gebaseerd op de Range Rover Sport Supercharged. De V8 krijgt dankzij een speciaal uitlaatsysteem 16 pk extra, waardoor het totale vermogen op 526 pk komt. 0-100 km/h moet in 5,3 seconden lukken en de top is begrensd op 250 km/h. Voeg hier een opvallende kleur, grote wielen en een wanstaltige bodykit aan toe en je hebt een smakeloze en onhandige pick-up. Bijzonder is-ie zeker wel.

Startech Range Rover Pick-Up

1. Adventum Coupé

Op nummer één een wel heel bijzonder product. Niet alleen vanwege het prijskaartje en de gelimiteerde oplage, maar om het feit dat-ie ook nog eens door een Nederlander is ontworpen. De Adventum Coupé wordt ook door een Nederlandse carrosseriebouwer vervaardigd, dus we hebben het hier echt over een Nederlands product. De Engelse autobouwer zou eigenlijk zelf met een Range Rover Coupé komen, maar Land Rover besloot in 2018 dat ze het geld tóch beter ergens anders in konden stoppen. Het idee werd daarna opgepakt door een drietal Nederlanders, en zo kwam deze Adventum Coupé ter wereld. In de basis is een vijfdeurs Range Rover gebruikt, maar alleen de motorkap, spatborden en kofferklep komen van het origineel. De auto is ook tot in de kleinste details te personaliseren. Meer weten? Lees hier alles over dit bijzondere model.

Adventum Coupé

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.