Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 24 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Topmodel Aston Martin DBX met sterkere V8 laat zich 1 februari zien

Onder de noemer ‘a new seat of power’ kondigt Aston Martin zijn meest potente SUV ooit aan. Sterker nog, het merk belooft van het DBX-topmodel de krachtigste SUV op de markt te maken.

‘Prepare to be pushed back into your seat’, zo laat Aston Martin zijn klanten en liefhebbers in een nieuwsbrief weten. De potente uitvoering van de DBX is aanstaande. Op 1 februari trekt de Engelse autobouwer het doek van de krachtmachine. Volgens het merk is het model ‘het volgende hoofdstuk in het DBX-verhaal” en worden “nieuwe prestatiestandaarden gezet”.

Geen V12 voor DBX

Hoe het nieuwe topmodel gaat heten, is nog niet bekend. De fabrikant is niet echt scheutig met informatie. Het enige dat de autobouwer heeft gecommuniceerd is een foto van de auto met de mededeling dat de versie de sterkste SUV op de markt zal zijn. Aan Autovisie liet Aston Martin eerder weten dat het topmodel van de DBX-familie over een V8-motor zal beschikken. Er komt namelijk geen V12 in de DBX. Bovendien neemt de fabrikant afscheid van de twaalfpitter met de V12 Vantage, die als ‘finalemodel’ te boek staat. aston martin dbx

Speciale Aston Martin DBX Straight Six niet voor Europa

Topmodel Aston Martin DBX gaat meedoen met de grote jongens

Het blok is de sterkste in zijn segment, voegde topman Tobias Moers daar toen aan toe. De V8-motor in zijn huidige configuratie levert in de DBX precies 550 pk. Overigens blijft die motorisering bestaan. Het topmodel komt, zoals zijn naam al aangeeft, boven de reguliere motorversie. Om de claim van krachtigste Luxury SUV op de markt waar te maken, moet Aston Martin een flinke stap voorwaarts zetten. De lat ligt hoog. Een Porsche Cayenne Turbo komt tot 550 pk en een Maserati Levante Trofeo reikt tot 580 pk uit de V8-krachtbron, maar de titelhouder is nu de Lamborghini Urus met zijn 650 pk uit acht cilinders.

Topstuk

Mercedes-AMG levert modellen met onder andere 571 en 612 pk, maar er bestaan achtcilinderblokken van de Duitsers met 639 en zelfs 730 pk. Zoals bekend betrekt Aston Martin zijn motoren van Mercedes-AMG en de Duitsers zullen de Engelsen waarschijnlijk niet zijn topstuk aanbieden. Dat er rek in de andere V8-configuraties van AMG zit, mag duidelijk zijn. Het zou zomaar kunnen dat Aston Martin de DBX 700 pk of meer geeft.

Beperkte oplage voor Aston Martin V12 Vantage

Dit is de definitieve Aston Martin V12 Speedster | Sjoerds Weetjes 252

Aangepast uiterlijk

Aston Martin verpakt de sterke V8-motor in het bekende DBX-koetswerk, dat voor het topmodel werd aangescherpt. De uitvoering krijgt een grotere diffuser, zo is op de teaserfoto te zien. Tegelijkertijd groeit de frontsplitter. Aston Martin zet de auto bovendien op andere wielen. Hoe de uitvoering er daadwerkelijk uit ziet, weten we op 1 februari 2022. Dan onthult het merk de potente SUV.

Waarom niet iedereen in rij voor Aston Martin One-77 stond – Sjoerds Weetjes 234

De Vanquish zoals Aston Martin hem zelf niet wilde – Sjoerds weetjes 147

Waarom de Aston Martin V12 Vanquish werd uitgesteld – Sjoerds Weetjes 153

Alles wat je moet weten over de Aston Martin DBX! – Sjoerds Weetjes #159

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.