Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 8 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Alfa Romeo presenteert jaarlijks een nieuwe (elektrische) auto, dit is de eerste

Alfa Romeo gaat vanaf 2022 tot 2026 ieder jaar een nieuwe geëlektrificeerde auto op de markt brengen. Dit vertelde Jean-Philippe Imparato, ceo van het merk, afgelopen woensdag.

De Italianen zullen als eerst een productieversie van de Tonale hybrid op de markt brengen. De kleine concept-crossover geeft volgend jaar het startschot voor een toekomst met elektrische modellen.

De Alfa Romeo Tonale trapt de elektrificatie af

De ceo laat aan persbureau Reuters weten dat de Tonale in maart volgend jaar gepresenteerd wordt. Dat is veel later dan verwacht, want aanvankelijk zou de productie eind 2021 al starten. Imparato was volgens geruchten niet blij met de hybride-aandrijflijn die Alfa Romeo voor de Tonale op stapel had liggen. Vandaar dat het model terug naar de tekentafel moest.

Alfa Romeo Tonale
Tonale Concept. (Afbeelding: Alfa Romeo)

Na een overgangsperiode van vier jaar zullen er vanaf 2027 enkel nog volledig elektrische Alfa’s op de markt verschijnen. Een daarvan is mogelijk een (elektrische) opvolger van de GTV. Hoewel menig Alfa-hart een keer overslaat bij dit nieuws benadrukte de CEO eerder al dat elektrisch rijden niet ten kosten moet gaan van gevoel en rijplezier.

“De bestuurder staat centraal bij Alfa Romeo, met zo min mogelijk schermen erbij. Ik verkoop geen iPad met een auto eromheen, ik verkoop een Alfa Romeo.” – Jean-Philippe Imparato

Ook Alfa Romeo gaat op retrotour: ‘nieuwe GTV in de maak’

Dat Alfa – net als bijna alle andere autofabrikanten – gaat elektrificeren is natuurlijk niet echt een verassing. Het merk moet immers mee en kan in de nieuwe Stellantis-constructie dure ontwikkelingskosten delen met andere merken binnen de groep. Opmerkelijk is vooral om te bedenken hoe lang er géén nieuwe Alfa Romeo is verschenen. Sinds de introductie van de Stelvio in 2016  is het stil in Milaan rondom de presentatie van nieuwe auto’s. De Tonale zal het eerste nieuwe model van het merk worden in zes jaar tijd!

Het conceptmodel van de Tonale

De crossover werd wel al getoond als conceptversie op de Autosalon van Genève in 2019. De auto heeft een aantal bekende Alfa-elementen, zoals de 21-inch wielen en de welbekende Scudetto-grille.

Hoe de concept er in levenden lijve uitziet, zie je in deze video vanaf de Autosalon twee jaar geleden.

Gelekt: dit is de Alfa Romeo Tonale in productievorm

Alfa Romeo Tonale
Tonale Concept. (Afbeelding: Alfa Romeo)

Ook elk jaar een nieuwe Fiat

Niet alleen Alfa gaat eindelijk weer nieuwe modellen uitbrengen, datzelfde geldt voor Fiat. Dat verzekerde Olivier François onlangs. Hij stelde dat Fiat vanaf 2023 elk jaar een nieuwe auto voorstelt, waaronder een elektrische versie. De eerste auto wordt een b-segmenter en is dus de opvolger van de Punto. Ook Lancia, een merk dat het modellengamma de laatste jaren eveneens flink liet slinken, gaat weer met nieuwe modellen komen.

Gelekt: dit is de Alfa Romeo Tonale in productievorm

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.