Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 8 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Nog steeds geen groen licht voor langverwachte SUV van Alfa Romeo

Al jaren wachten we op de Alfa Romeo Tonale, een compacte SUV die een plekje onder de Stelvio plaatsneemt. Hoewel het erop leek dat de nieuwkomer snel zou verschijnen, is de introductie van het model opnieuw uitgesteld.

Dat schrijft Automotive News Europe vanochtend. Volgens dat medium is de kersverse CEO van het Italiaanse merk, Jean-Philippe Imparato, van mening dat de auto simpelweg nog niet klaar is voor de marktintroductie. De Tonale moet een plug-in hybride aandrijflijn krijgen en die voldoet volgens de oud-topman van Peugeot niet aan de eisen van Alfa Romeo.

Vertraging

Daardoor verschijnt de Tonale naar verwachting later dan oorspronkelijk het plan was. De compacte SUV van Alfa Romeo zou volgens de originele planning begin 2022 aan de wereld worden voorgesteld. Dat moment vindt nu een aantal maanden later plaats in dat jaar.

Alfa Romeo Tonale
Alfa Romeo Tonale Concept uit 2019. (Afbeelding: Alfa Romeo)

FCA, waar Alfa Romeo onderdeel van is, bevindt zich momenteel in een vreemde situatie. De fusie met PSA is immers net rond en dus maken beide concerns zich klaar om van elkaars kwaliteiten gebruik te gaan maken. Het delen van platforms en aandrijflijnen is daar een heel groot onderdeel van.

Sterke PHEV’s van PSA

Plug-in hybrides zijn nog geen gemeengoed binnen FCA, want het concern stelde onlangs pas haar eerste stekkerhybrides voor, waaronder de Jeep Compass en Renegade 4xe. In die auto’s levert een 1,3-liter benzinemotor samen met een elektromotor een vermogen van 190 of 230 pk. De Tonale maakt in principe gebruik van die basis en zou dus klaar zijn voor die aandrijflijn, maar dat is volgens Imparato nu niet voldoende.

Afscheidsvideo van de Opel Grandland X Hybrid4 (2020)

Alfa Romeo Tonale side
Alfa Romeo Tonale, ‘productieversie’ in 2019 gespot.

PSA levert namelijk al een tijdje stekkerhybrides in producten van Peugeot, Opel, Citroën en DS. Die zijn allemaal een stuk krachtiger. Instappen kan met een versie met 225 pk, maar de stekkertoppers van het concern die de naam Hybrid4 dragen, hebben een dikke 300 pk en 540 Nm. Wil de Tonale indruk maken, dan zal-ie met een krachtigere aandrijflijn ten tonele moeten komen, zo stellen welingelichte bronnen. Naar verluidt moet de Tonale nu ongeveer drie extra maanden wachten op z’n onthulling. Reken er dus op dat-ie rond de zomer van 2022 in vol ornaat te zien is. En da’s echt laat, omdat een mogelijke productieversie al in 2019 werd gespot.

Gelekt: dit is de Alfa Romeo Tonale in productievorm

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.