Sjors ten Tije
Sjors ten Tije Nieuws 7 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Beter dan het origineel: de beste kopie van de Tesla Cybertruck

De Tesla Cybertruck is een van de meest besproken auto’s van de afgelopen maanden. Ondanks dat we nog lang moeten wachten op het productiemodel, was er een Bosniër nogal ongeduldig.

Tesla’s Cybertruck is voer voor discussie, maar ook voor creativiteit. Het bizarre uiterlijk van de elektrische pick-up heeft ervoor gezorgd dat verschillende mensen een replica maakten, op geheel eigen wijze. Zo werd er kort na de onthulling van Musks creatie al een replica op de Russische wegen gespot, verscheen er al een Cyberbike en maakte een Nederlander zelf een kleine bestuurbare versie.

Ford F-150

Stuk voor stuk exemplaren die best goed leken op het origineel, maar een exemplaar uit Bosnië heeft ze recent allemaal overtroffen. Een liefhebber van de Cybertruck én Ford F-150 kon niet wachten op de elektro-auto uit Amerika en besloot er zelf eentje te laten bouwen.

Tesla Cybertruck KOPIE

Acht maanden lang werkte een team van IT-specialisten en ingenieurs van het Bosnische Stark Solutions aan een Ford F-150. Dat model is volledig uit elkaar gehaald, om daarna een bijna identieke Cybertruck te bouwen. De afwerking en het oog voor detail is dan ook van een hoog niveau. Kijk bijvoorbeeld naar de bijzondere wielen en het minimalistische interieur, die een op een zijn overgenomen van het prototype.

Combineren van tegenpolen

“De eigenaar wilde graag twee tegenovergestelde auto’s combineren: de Ford en de Cybertruck. Van beide merken is hij een groot liefhebber, dus we hebben ze samengevoegd in één model”, zo liet een van de medewerkers aan persbureau Reuters weten.

Tesla Cybertruck KOPIE

Hoewel deze Cybertruck heel erg op het originele prototype lijkt, is er wel een aantal verschillen. Zo is deze Bosnische versie absoluut niet groen, maar heeft-ie nog steeds de originele en slurpende V8 uit de F-150 in z’n neus.  Ook is-ie iets kleiner dan het prototype dat Musk eind vorig jaar presenteerde. Toch kan het zomaar zijn dat de uiteindelijke Cybertruck net zo groot is als dit model, omdat Musk eerder al liet weten dat het prototype ‘ongeveer 5% te groot is’.

Tank

De auto genereert wel een hoop aandacht, zo liet de medewerker weten. “Iedereen in de stad keek om, de helft dacht zelfs dat we een tank hadden gebouwd. Mensen weten nog niet wat de Cybertruck is. Wel vroeg een vrouw ons of dit (Mostar, de stad waar het bedrijf gevestigd is, red.) de plek is waar de Tesla wordt gebouwd.”

De echte Cybertruck zal het levenslicht zien in de Amerikaanse staat Texas, waar Tesla een fabriek gaat bouwen nabij de stad Austin. Naar verwachting rollen de eerste productieversies volgend jaar van de band.

Productieversie van Cybertruck

Elon Musk heeft al laten weten dat de uiteindelijke Cybertruck niet veel van het prototype zal verschillen. “We willen de productie-auto nog beter maken dan de showauto. Ik word er altijd gek van als fabrikanten een gave showauto laten zien, maar het productiemodel dan bijna niet meer op die creatie laten lijken. Wij doen geen showauto’s die niet geproduceerd gaan worden.”

Toch kwam hij daar later wel weer een beetje op terug. Hij liet kort geleden namelijk weten dat wanneer mensen niét zijn geïnteresseerd in het extreme uiterlijk van het model, Tesla er ook voor kan kiezen om een andere carrosserie te gaan bouwen.

Problemen

Dat is misschien wel noodzakelijk, omdat de hoekige koets misschien niet eens wordt toegelaten op de weg. Zo vond de Duitse TüV het al onwaarschijnlijk dat de Cybertruck wordt toegelaten in Europa. Een probleem waar ook het Bosnische team tegenaan loopt. Stark Solutions is nu namelijk druk bezig om het voertuig te registreren, maar de hoekige en scherpe koets van het model maakt dat nogal moeilijk.

Tesla Cybertruck KOPIE

Wanneer we een productieversie van de Cybertruck kunnen verwachten, is onduidelijk. Tesla wil eerst de fabrieken in Berlijn en Shanghai bouwen en uitbreiden en daarna beginnen met de bouw van de Semi. Naar verwachting zien we in de komende maanden een productieversie van die elektrische vrachtwagen. De Cybertruck volgt hoogstwaarschijnlijk daarna.

Foto’s: Reuters

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reuters

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.