Ramon Mens
Ramon Mens Occasions 7 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

Occasions: drie sportieve driedeurs gezinsauto’s voor € 5000 getipt

Het aanbod aan occasions is enorm. Bij een dealer, via Marktplaats of Speurders, een gespecialiseerde site en zelfs op Facebook, overal kun je tweedehands auto’s vinden. Welke sportieve gezinsauto voor twee of drie is aanrader? Autovisie selecteert samen met de ANWB wekelijks de beste occasions.

Auto’s met ‘maar’ drie portieren sterven helaas uit, terwijl dat vaak de leukere versies zijn. En als je thuis toch maar met zijn tweeën of drieën bent, hoe vaak zit er dan écht iemand achterin? Wij tippen kleine gezinsauto’s die het verdienen om bewaard te blijven.

Occasions: onze tips voor sportieve driedeurs

Opel Corsa (2006 – 2014)

Is de vijfdeurs Opel Corsa een typische compacte gezinsauto, de driedeurs van deze generatie geldt eerder als een coupé. Maak niet de denkfout dat de Corsa daarmee een sportieve auto is, want daarvoor voelt de besturing te doods aan. Bij een autobedrijf in Tilburg staat een tikkeltje ingetogen 1.2 ’Edition’-uitvoering (2011, 129.000 km) voor € 4.999.

Oordeel van de wegenwacht

Vocht in een elektronische regelunit kan bij de Corsa allerhande storingen veroorzaken, van een afslaande motor tot spontaan inschakelende ruitenwissers. De Wegenwacht maakt de boel droog en goed dicht. Lastiger is een rammelgeluid boven in de motor. Dat wordt veroorzaakt bij een losgetrild boutje bij de nokkenas. Raakt het boutje ’zoek’, dan dreigt zware motorschade.

Opel Corsa (2006 – 2014) occasions

Seat Ibiza SC (2008 – 2015)

De reguliere carrosserievarianten van dit type Ibiza zien er al sportief uit, maar de driedeurs versie (’SC’) oogt nóg scherper. De B-segmenter zit goed, stuurt lekker en zulke eigenschappen komen extra tot hun recht bij deze driedeurs. Met 284 liter is de bagageruimte best ruim. Bij een autobedrijf in Deventer stuiten we op een spierwitte 1.2 Reference met airco en cruisecontrol (2009, 94.000 km) voor € 4.950.

Oordeel van de wegenwacht

Bij dit type Ibiza kunnen de individuele bobines stuk gaan. De motor loopt dan ineens op drie cilinders. Als er snel aan zo’n bobine valt te komen, vervangt de Wegenwacht het onderdeel direct. Het kan geen kwaad zo’n bobine in reserve te hebben, want het euvel komt waarschijnlijk nog drie keer terug.

occasions Seat Ibiza SC (2008 – 2015)

Suzuki Swift (2005 – 2010)

Bij deze Swift is het verschil tussen de drie- en vijfdeursvariant minder groot. De rechtop staande voorruit en het daardoor verder doorlopende dak gelden als minpunt; vooraan bij het verkeerslicht kun je niet zien of het rood of groen is! De bagageruimte is met 201 liter bescheiden. De Swift rijdt lekker sportief. Een autobedrijf in Hardenberg biedt een knalrode 1.3 Comfort aan (2008, 101.000 km) voor € 4.999.

Oordeel van de wegenwacht

Een rammelgeluidje bij de voorwielen wordt veroorzaakt door een losgebroken ring bij het ABS-systeem. Kan geen kwaad, maar hoort niet. Bij een Swift met een automatische transmissie wil de sleutel soms niet meer uit het contact. Dat zit ’m in de kabel tussen het slot en de parkeerstand van de versnellingsbak.

occasions Suzuki Swift (2005 – 2010)

Onze keuze

Niks mis met een leuke driedeurs die in veel gevallen net even dynamischer is dan een pure gezinsauto. De driedeurs-versies zijn wel in de minderheid, dus even zoeken. Wij richten onze pijlen op die leuke en kwalitatief sterke Suzuki!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.