Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 29 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Hyundai Kona Electric explodeert, oorzaak onbekend

Elektrische auto’s en brandgevoeligheid, ze lijken hand in hand te gaan. En hoewel hierbij het vergrootglas op Tesla ligt, komt Hyundai er nu ook niet ongeschonden vanaf. Afgelopen vrijdag explodeerde er een Hyundai Kona Electric in Canada.

Hyundai Kona Electric Explosie
Mathieu Daniel Wagner/Radio-Canada

Elektrische auto’s die met een lithium ion-batterij rondrijden zijn wellicht heel erg milieuvriendelijk, maar de moderne technologie heeft blijkbaar nog wat werk nodig. De nieuwe auto’s lijken in toenemende mate gevoelig voor zelfontbranding. We hebben het al vaker gezien bij Tesla’s en een enkele keer bij een Jaguar I-Pace of een BMW i3, maar nog niet eerder uit de hoek van Hyundai. Tot nu, want in Canada ging er afgelopen vrijdag een Hyundai Kona Electric in vlammen op. Maar niet voordat hij explodeerde en de garage van de eigenaar sloopte.

Rookwolken

Eigenaar Piero Cosentino uit Montreal had de Kona Electric pas vanaf maart dit jaar. Hij schrok op 26 juli van een explosie en een daaropvolgend brandalarm. Beide afkomstig uit de aan het huis geplaatste garage. Toen hij ging kijken wat er aan de hand was, werd hij begroet door dikke zwarte rookwolken. Hij bedacht zich geen moment en schakelde de stroom naar de garage uit.

De Kona-eigenaar wilde slim handelen en de garagedeur dichtdoen, zodat het vuur niet verder kon voeden. Maar dit idee bleek overbodig omdat de garagedeur bij de overbuurman in de tuin lag. De Hyundai stond in brand en Piero heeft het vuur proberen aan te vechten met zijn tuinslang tot de brandweer aankwam.

Oorzaak onbekend

De professionals blusten het vuur en deden onderzoek naar een mogelijke oorzaak. Louise Desrosiers, een Division Chief van de Montreal Fire Department, bevestigde later aan CBC dat er nog geen aantoonbare oorzaak gevonden was. De beschuldigende vinger werd gewezen naar de Kona Electric. Waarom deze explodeerde is nog niet duidelijk. Daar wordt nog extra onderzoek naar gedaan. Problemen met de lader lijken uitgesloten, want de auto was niet aan het opladen.

Om het verhaal nog erger te maken, mogen Piero en zijn gezin hun huis niet in tot gegarandeerd kan worden dat er geen instortingsgevaar is. Dat is namelijk nog mogelijk na deze explosie. Hetzelfde geldt voor hun buren.

Waterstof

Niet alleen elektrische auto’s op accu’s hebben te maken met explosiegevaar of spontane zelfontbranding. Het alternatief, waterstof, is ook niet vrij van risico’s als het aankomt op vuur en explosies. Niet lang geleden explodeerde in Noorwegen een waterstoftankstation en vloog er een waterstoftanker in de brand in Los Angeles. In beide gevallen lag het aan falend vulmateriaal.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.