Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 16 mei 2019
Leestijd: 1 minuut

Tesla update software om spontane ontbranding te voorkomen

Tesla’s hebben toch nog een slechte naam als het om spontaan in de brand vliegen gaat. En de laatste tijd lijkt het ook weer met enige regelmaat te gebeuren. Om dit te voorkomen update Tesla nu de software van de Model S en Model X.

Tesla Model X

Het internet staat vol met video’s en afbeeldingen van Tesla’s die zonder enige duidelijke reden in de brand vliegen. Een maand geleden vloog er nog een Model S in de brand in Pittsburg in de Verenigde Staten. Vorige week was het raak in Hong Kong. Daar vatte een geparkeerde Model S uit zichzelf vlam.

Uit onderzoek bleek dat de laatste brand ontstond in maar enkele batterijmodules en het grootste gedeelte van het accupakket nog in tact was. Dat is mede te danken aan het design van deze pakketten. Tesla heeft ze zo ontworpen dat vuur maar langzaam kan verspreiden.

Software

De Amerikaanse autofabrikant heeft naar aanleiding van de laatste brand ook de software nagelopen en komt nu met een update die de oplaad- en thermische-instellingen van het accupakket verbeteren. Dit doen ze niet omdat er fouten in de software zaten, maar eerder om er extra zeker van te zijn dat alles goed blijft werken. Tenminste, dat beweert de autofabrikant zelf. De software-update wordt vanaf nu naar alle Tesla’s Model S en X gestuurd via de ‘over-the-air’-service.

Tesla zou Tesla niet zijn als ze ons na de spontane brandjes niet even op het hart willen drukken dat hun elektrische auto’s extreem veilig zijn. Volgens de fabrikant is de kans dat een Tesla spontaan in de fik vliegt tien keer kleiner dan bij een benzine-auto. Daarentegen mikt Tesla er wel op dat er helemaal geen enkele Tesla meer spontaan ontvlamt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.