Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 1 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Oorzaak explosie waterstoftankstation gedeeltelijk bekend

Vorige maand ontplofte in Noorwegen een waterstoftankstation. Ondertussen is er onderzoek gedaan naar de oorzaak. Het is nu deels duidelijk wat het station heeft doen exploderen.

Toyota Mirai bij waterstoftankstatio

In het weekend van 8 en 9 juni ontplofte in het Noorse Sandvika een waterstoftankstation. De ontploffing zorgde ervoor dat onder andere airbags van nabij geparkeerde auto’s afgingen. Er raakte gelukkig niemand gewond. De explosie had daarnaast tot gevolg dat de hoge heren van Toyota en Honda direct de verkoop van hun waterstofauto’s staakte in het land. Ook werd er snel een onderzoek naar de oorzaak van de knal ingezet. Daarvan zijn de eerste resultaten nu bekend gemaakt.

Lek

Onderzoeksbureau Gexco heeft de voorlopige conclusie getrokken dat de oorzaak ligt bij een lekkende hogedrukopslagtankklep. Dit lek zou een lucht-waterstofmengsel hebben veroorzaakt dat vervolgens ergens een ontstekingsbron bereikte. Wat deze bron geweest is, is nog niet duidelijk. Dit wordt nog onderzocht.

Gexco wijst de beschuldigende vinger van het lek overigens niet naar medewerkers van het tankstation of naar degene die de vullingen deed, maar naar de fabrikant. Het zou volgens de onderzoekers simpelweg een productiefout zijn. Daarom denken ze dat er geen reden is voor paniek bij andere houders van waterstoftankstations. De productiefout geeft wel aan dat een klein probleem met een belangrijk onderdeel al voor desastreuse gevolgen kan zorgen. In dit geval kon de hogedrukopslagtankklep niet voldoende met de extreem hoge druk van de waterstof overweg.

Nederland

Nederland telt op dit moment vier waterstoftankstations waar nog prima veilig getankt kan worden. De Toyota Mirai staat hier ook nog steeds op de prijslijst. Maar dat waterstof een goedje met bepaalde risico’s is, is wel duidelijk. Vorige maand was er namelijk ook een waterstofexplosie in Amerika. Daar klapte een waterstoftanker op het terrein van de waterstofproducent Air Products in Santa Clara in Californië. Het lijkt er dan ook op dat het imago van waterstof op dit moment de grootste schade heeft geleden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.