Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 12 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Waterstoftankstation explodeert: fabrikanten stoppen verkoop waterstofauto’s

Afgelopen weekend explodeerde een waterstoftankstation in Sandvika in Noorwegen. Als reactie daarop stopten Toyota en Honda direct met de verkoop van hun waterstofmodellen omdat de auto’s daar nergens meer kunnen tanken, niet uit voorzorg.

 

Toyota Mirai bij waterstoftankstatio

Elektrisch rijden op waterstof kent een aantal voordelen. Dit soort auto’s hoeven niet met zware accupakketten uitgerust te worden en ze hebben geen last van lange laadtijden. Ze hoeven immers niet op te laden, maar kunnen binnen enkele minuten een volle tank halen. Maar aan waterstof zitten ook wat nadelen. Zo is het niet erg energie-efficiënt en vliegt het erg makkelijk in de brand. Dat laatste werd onlangs hardhandig duidelijk in Noorwegen. Daar ontplofte een waterstoftankstation.

Airbags

Bij de explosie raakte gelukkig niemand gewond, maar de klap was volgens omstanders wel hard genoeg om airbags van nabij geparkeerde auto’s af te laten gaan. De politie was extreem snel ter plaatse (het politiebureau zit naast het tankstation) om een zone van 500 meter rondom het tankstation af te zetten. Dit op advies van de brandweer.

Twitter - Waterstof explosie

Hoewel de oorzaak van de explosie nog niet duidelijk is reageerden Toyota en Honda er wel op. De twee autofabrikanten stopten de verkoop van hun waterstofmodellen direct. Niet dat dit een grote impact heeft op de verkoopcijfers, want die loopt nog maar in de tientallen. Eigenaren van dergelijke auto’s krijgen leenauto’s nu ze nergens meer kunnen tanken.

Nederland en Amerika

Begin deze maand werd duidelijk dat ook het tanken van waterstof niet altijd even veilig is. Toen explodeerde een waterstoftanker op het terrein van Air Products (een waterstoffabrikant) in Santa Clara in Californië. De klap was daar groter dan in Noorwegen. Omstanders meldden namelijk dat ze de explosie op 8 kilometer afstand nog voelden. Het incident gebeurde tijdens het vullen van de tanker. Er ontstond een lek en werknemers van het bedrijf kregen deze niet gedicht. De brandweer had nogal moeite met het blussen van de brand omdat waterstof kleurloos, en dus onzichtbaar brandt. In Nederland dat vier waterstofstations heeft, is zoiets nog geen waterstofbrand voorgekomen. Ook ziet de Toyota-importeur hier geen reden om hun waterstofmodel, de Mirai hier van de prijslijst te halen, de auto blijft hier gewoon leverbaar.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.