Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 1 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Bentley breekt productiewagen-record op Pikes Peak

Afgelopen weekend vond het jaarlijkse Pikes Peak Hillclimb plaats. Bentley wist ook dit jaar weer een record te vestigen. Deze keer niet met de Bentayga, maar met de Bentley Continental GT.

Rhys Millen in Bentley Continental GT

Twee weken terug liet Bentley weten dat ze dit jaar weer een recordpoging zouden gaan doen op de jaarlijkse Pikes Peak Hillclimb. Vorig jaar reed coureur Rhys Millen met de gigantische SUV van het merk naar de top van de berg. Dit deed hij in een tijd van 10:49,9. Daarmee was hij ruim twee minuten sneller dan de SUV die hetzelfde kunstje voor de Bentayga flikte. Dit jaar wilde Bentley niet het eigen record verbreken, maar had het de pijlen gericht op het record voor productiewagens. Die is nu op naam geschreven.

King of the Mountain

Ook dit jaar stapte ‘King of the Mountain’, oftewel Rhys Millen, weer achter het stuur van een Bentley om de snelste te zijn. Hij trapte de vrijwel onaangepaste Bentley Continental GT binnen 10:18,488 naar de top. Daarmee brak hij het oude record voor snelste productiewagen met 8,4 seconden (David Donner -Porsche 911 Turbo – 10:26,9). Dat houdt in dat hij met een gemiddelde snelheid van bijna 113 km/h over het 19,9 kilometer lange en 156 bochten tellende stuk asfalt reed.

Rhys Millen

Voor de recordpoging was er niets aan de motor of de aandrijflijn van de auto aangepast. Wel heeft het merk Rhys Millen voor de race vaker achter het stuur gezet van de Continental GT. Zodoende kon men de optimale afstelling van de auto uitvogelen. De enige echte aanpassing aan de auto was de toevoeging van een zuurstofsysteem dat aan de helm van Millen gekoppeld was. Hiermee kon de coureur normaal blijven ademen tijdens de bergbeklimming. Geen overbodige luxe aangezien de lucht aan de top van de berg ongeveer een derde dunner is.

Dubbel feest

De Continental GT met 6 liter W12 die goed is voor  635 pk en 900 Nm, was speciaal voor de gelegenheid voorzien van startnummer 100. Niet omdat het nu zo mooi staat, maar omdat Bentley dit jaar het 100-jarig bestaan viert. Het nieuwe record was dus reden voor dubbel feest bij de Britse autobouwer.

Bentley Continental GT - 100

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.