Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 27 nov 2022
Leestijd: 3 minuten

Toen Toyota’s (even) leuk waren

De Toyota Corolla Compressor is de zeldzame voorvader van de geweldige GR Yaris en de GR86. Met een motor die ook de Lotus Exige wist op te jagen tot grootse prestaties.

De Toyota Corolla Compressor moest het imago van het brave hybridemerk versterken. De intentie was om een hele lijn van echte liefhebbersmodellen in de Europese markt te zetten die boven de bestaande T Sport-versies uitstegen. De Corolla Compressor trapte in 2005 af, maar er kwamen om allerlei redenen geen opvolgers. Maar het zaadje was wel gepland en het idee zou later door het label Gazoo Racing alsnog uitgroeien tot een aansprekend aanbod. Inmiddels bestaat de feestafdeling van Toyota in Nederland uit de GR Yaris en GR86. Allebei min of meer voortgekomen uit het plan achter deze Corolla Compressor. Hij is nog geen twee jaar in productie geweest en de exacte productieaantallen zijn niet bekend, maar het zijn er tussen de 500 en 1000 stuks.

Duurder dan een Golf GTI

In Nederland zijn er een handvol exemplaren van de Toyota Corolla Compressor verkocht, doordat hij met 35.000 euro duurder was dan een Volkswagen Golf GTI. Die voorspelbare Duitser heeft niet de visuele impact van de Corolla Compressor. De Toyota heeft een aanvallende voorbumper, 17-inch wielen, een achterspoiler en twee dikke eindpijpen. In vergelijking met de Corolla T Sport was hij nog eens vijftien millimeter lager door Eibach-veren in combinatie met Sachs-dempers. Verder kreeg hij stijvere bussen in het stuurhuis voor meer gevoel.

Motor in Lotus Exige

De Toyota Corolla Compressor heeft dezelfde 1,8-liter viercilinder als in de T Sport. Dit blok is in samenwerking met Yamaha ontwikkeld en kwam pas boven 6200 toeren echt los. Daaronder was er weinig koppel, maar dat hoogtoerige karakter deed hem ook belanden in de Lotus Elise en Exige.

Voor meer kracht over een groter toerenbereik werd hij voorzien van een compressor. De strakke zesbak kwam onveranderd uit de T Sport met echte sprintversnellingen. Die moest het echt van toeren hebben, maar de Compressor kan al van onderuit genoeg tempo maken. Echt vlot wordt hij boven 6000 toeren per minuut en dan brult hij door tot 8200 in de toerenteller. Van 218 pk en 215 Nm kijkt nu niemand meer op, maar de souplesse maakt het makkelijk om hard te gaan.

Goed begin

Het onderstel van de Toyota Corolla Compressor is niet bikkerhard, maar voelt stevig en rond. Het is strakker dan een Golf GTI zonder hardcore te zijn. Het onderstuur is beperkt en de achterkant is redelijk bespeelbaar om de balans te beïnvloeden. Een sperdifferentieel ontbreekt, waardoor de voorbanden soms vechten voor tractie. Dat is te voelen in het stuur en de besturing geeft ook genoeg details, maar mist scherpte rond de middenstand.

Door de indirecte overbrenging is de echte felheid er niet met insturen, maar met deze Corolla Compressor zette Toyota een hot hatch neer die de enthousiaste stuurman een speciaal gevoel gaf. Een goed begin om mee verder te gaan en kijk eens waar Toyota nu met de GR-modellen is beland. In elke versie daarvan zit een klein stukje DNA van deze zeldzame Compressor.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.