Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 28 nov 2022
Leestijd: 1 minuut

Verkoop bedrijfswagens Europa blijft achter

Europese autofabrikanten hebben ook in oktober minder bedrijfswagens verkocht. Vooral de vraag naar lichte bedrijfsauto‘s zwakte verder af, meldt de Europese branchevereniging voor de auto-industrie ACEA. Lichte bedrijfswagens zijn goed voor een meerderheid van de totale verkopen.

Het totale aantal bedrijfswagens dat vorige maand op kenteken werd gezet daalde met 8,5 procent tot 132.360 stuks. Sinds de jaarwisseling ligt het aantal verkochte bedrijfswagens krap 17 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Minder bedrijfswagens verkocht

Van lichte bedrijfswagens, zoals bestelbusjes, verkochten fabrikanten bijna 14 procent minder exemplaren. Zware en middelgrote vrachtwagens werden bijna een vijfde vaker op kenteken gezet. De verkoop van bussen lag een kwart hoger in vergelijking met een maand eerder. Deze stijging volgde op vier maanden van aanhoudende daling.

Dit is waarom Polestar nú pas auto’s mag verkopen in Frankrijk

De auto-industrie kampt al tijden met onderdelentekorten, waarbij vooral chips schaars zijn. Maar de ergste knelpunten lijken voorbij. Het duurt doorgaans even voordat de verlichting in het productieproces ook in de verkoopcijfers te zien is.

Meer personenauto’s verkocht

Hoewel er minder bedrijfswagen zijn verkocht, doen de personenauto’s het juist meter. In de maand oktober zijn er in de EU bijna 746.000 nieuwe personenauto’s verkocht, dat is meer dan 12 procent meer ten opzichte van dezelfde maand in 2021.

Volkswagen Golf R, 170 kilometer per uur te hard
Volkswagen Golf R 20 Years-editie. Dit is de snelste Golf R die je bij de Duitse autofabrikant kan kopen. (Afbeelding: Volkswagen)

In Nederland werden er in oktober bijna 29.000 nieuwe auto’s verkocht, zo’n 20 procent dan dezelfde maand een jaar eerder. Ook de dealers in Duitsland en Frankrijk deden goede zaken. Hier nam de verkoop met 16,8 en 5,5 procent toe ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

Volkswagen bestverkopende autofabrikant EU

Volkswagen was vorige maan de bestverkopende autofabrikant van de EU. Het merk verkocht meer dan 85 duizend personenauto’s. Een stijging van 37 procent vergeleken met dezelfde maand een jaar eerder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.