Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 27 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Minister Harbers: autowassen met regenwater moet normaal worden

Het moet normaal worden dat burgers en bedrijven veel vaker regenwater gebruiken in plaats van drinkwater, bepleit minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat). Bijvoorbeeld voor het wassen van je auto.

Hij wil het drinkwatergebruik met 20 procent omlaag brengen in 2035. Daarom moet regenwater bijvoorbeeld worden gebruikt om de wc mee door te spoelen of om fabrieken mee te koelen. De bewindsman wil beginnen met “bewustwording en alternatieven aanbieden”, maar sluit niet uit dat het wettelijk wordt verplicht dat nieuwe huizen hierop worden ingericht.

Er wordt te vaak schoon drinkwater gebruikt om de auto te wassen

Volgens de minister wordt nu te vaak het “ultiem schone en goed gezuiverde” drinkwater gebruikt, terwijl regenwater ook voldoet. “De vraag is hoe schoon het water moet zijn waar je zaterdag je auto mee wast.” Harbers denkt dat mensen en bedrijven best bereid zijn zich aan te passen, maar dat de alternatieven nu niet worden geboden. “Geef mensen een goed systeem waardoor ze dat drinkwater niet standaard door het toilet hoeven spoelen”, noemt de bewindsman als voorbeeld.

Samen met minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) wil Harbers daarom kritisch gaan kijken naar bouwvoorschriften. “We gaan kijken of we het gemeengoed kunnen maken dat we van meet af aan in de woningbouw mee kunt nemen dat voor laagwaardige toepassingen geen drinkwater wordt gebruikt”, aldus Harbers. De minister wil daarom ook dat het kabinet eventueel de bouwwetgeving aanpast om deze ontwikkeling “een zetje” te geven.

Prijs verhogen

Het drinkwaterverbruik kan ook worden ingeperkt door de prijs te verhogen, maar daar is Harbers minder enthousiast over. “Ik sta er wel voor dat drinkwater gewoon betaalbaar blijft voor huishoudens.” Daarom wil de minister eerst echt kijken naar andere, minder ingrijpende manieren om het drinkwaterverbruik omlaag te brengen.

In de wasstraat je auto wassen

Veel autowasstraten maken al geen gebruik meer van drinkwater, maar zuiveren het gebruikte water. Hierdoor wordt dus al drinkwater bespaard. Maar er valt meer te besparen bij de wasstraat, namelijk geld. Lees hier waarom je nooit het dure programma moet kiezen in de wasstraat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.