De allereerste Lotus Elise: gouden formule – Peters Proefrit
Na drie generaties werd vorig jaar de Lotus Elise na 25 jaar uit productie genomen. Alles wordt anders bij de roemruchte bouwer van lichtgewicht sportauto’s, maar hopelijk blijft er iets van de tijdloze formule van de Lotus Elise behouden.
Aan schoonheid heeft de Lotus Elise in al die jaren niets ingeboet. De vriendelijke vormen worden feilloos gecombineerd met de pezige bouw van een sporter. Het interieur is minimalistisch, want er is vrij zicht op het aluminium chassis. De glanzende balken glimmen als bezwete ledematen in een wedstrijdtenue. Luxe is er niet, maar comfort echter voldoende. De zitpositie is prettig genoeg om het kleine tankje van 37 liter in één rit leeg te rijden, terwijl je ook uitstekend op de plaats wordt gehouden tijdens het bochtenwerk.
Mental coach
Daarop schittert de Lotus Elise met zijn pure rijkarakter. Geen stuur- of rembekrachtiging, geen abs en geen rijhulpjes, maar goudeerlijke reacties. Met de loepzuivere en directe besturing, die als een mental coach het beste je bij je naar bovenhaalt. Feilloos laat het de krachten op de voorwielen voelen en de grip is nauwkeurig in te schatten. Alles lukt en alles is oplosbaar in deze Elise. Dat onoverwinnelijke gevoel rijdt altijd mee. Het onderstel is meegaand en kordaat tegelijkertijd, want strak en niet hard. Vloeiend danst hij bochten door en de reflexen komen precies in het juiste ritme. Geheel intuïtief corrigeer je onderstuur door even het gas te liften als je te enthousiast een afrit neemt.
Ruggengraat Lotus
De Lotus Elise zweept je op met zijn een gewillige 1,8-liter Rover K-motor met 120 pk. Er is genoeg werklust en trekkracht om 683 kg met een overtuigende bloedgang vooruit te stuwen. De Elise laat andermaal zien dat ‘lichtgewicht’ een gouden formule is. Dat was altijd de ruggengraat van Lotus.
Meer afleveringen van Peters Proefrit zien? Kijk verder op deze website of ons YouTube-kanaal.
Lees ook:
Ook interessant
-
Toen Toyota’s (even) leuk waren
-
De elektrische Lotus Eletre gaat in 2,9 seconden (!) naar 100 km/h
-
Waarom de Nio EL7 een indrukwekkende Tesla Model X-concurrent is
-
Had Lotus dit model ooit moeten bouwen? | Sjoerds Weetjes 340
-
Uw Garage: Peter kan maar niet stoppen met auto’s kopen…
-
Waarom de monsterlijke BMW XM in Nederland een succes wordt
-
Mooi? Niet mooi? Dit is de Mercedes-Maybach S 680 by Virgil Abloh
-
Deze elektrische Volkswagen heeft tot 450 km bereik voor nog geen 25.000 euro
-
De elektrische Lexus RZ 450e doet wat Tesla niet lukt
-
Wat is de Hyundai Ioniq 6 gestroomlijnd, hè?
-
Zo komt Saab 900 Cabrio aan zijn softtop | Sjoerds Weetjes 338
-
Waarom je de half miljoen euro kostende Ferrari Purosangue geen SUV mag noemen!