Autovisie
Autovisie Video 19 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Waarom de Lotus Emira er bijna niet was gekomen – Sjoerds Weetjes 266

Met de Emira brengt Lotus zijn eerste volledig nieuwe model in tijden, maar hoewel de feestvreugde regeert, heeft zijn komst ook een zwart randje. De Emira is de laatste Lotus met een benzinemotor. Toch, hij zal maar liefst 7 jaar in productie zijn. Wat je nog meer over de Lotus Emira moet weten, vertelt Autovisie-redacteur Sjoerd van Bilsen de autoliefhebbers graag.

HET AUTOVISIE JAARBOEK 2022 IS GEARRIVEERD

Hij neemt je mee rond en in de Lotus Emira. De sportcoupé -een Spider komt bij nader inzien toch niet- is kakelvers van de tekentafel gekomen en dat verdient aandacht. Hoe groot was de uitdaging voor de ontwerpers om tot het uiteindelijke model te komen? Het antwoord geeft Sjoerd je in deze video. Hij legt je uit waarom de auto groter en zwaarder -streefgewicht is 1405 kg- is, waarom er géén vierzitter komt, hoe je in één oogopslag de motorisering herkent en welke voorzieningen voor het eerst op een Lotus beschikbaar zijn.

Auto in video is prototype

De Emira komt pas in het voorjaar van 2022 op de Europese markt. De fabrikant neemt direct de links- en rechtsgestuurde modellen in productie, waardoor er geen verschil in levering op de Engelse markt en de rest van de wereld is. Dat de vraag naar de Emira groot is, blijkt uit het aantal bestellingen wereldwijd. In Nederland zijn er al tientallen orders ondertekend, zonder dat de klanten überhaupt met de auto hebben gereden. Sterker nog, de auto in de video is een designmodel. Hij kan ook nog niet rijden.

Hoe zo’n designmodel is opgebouwd, legde Sjoerd eerder in deze onthullende video uit. Anders dat de Peugeot E-Legend in die video is de Lotus gebouwd rond het definitieve aluminium frame. Voor de aandrijving zorgt in het prototype een kleine elektromotor, zodat het Lotus-team de auto makkelijk kan manoeuvreren. In de video zie je dan ook de elektronische aandrijflijn in de ruimte waar je normaliter 150 liter bagage kunt opbergen.

Definitieve lancering van de Emira

De video is bij de Nederlandse dealer Van der Kooi Sports Cars in Houten opgenomen. Na het tweedaagse bezoek zette de auto koers naar Lotus Antwerpen en Lotus Brussel, om vervolgens dieper het vasteland van Europa in te gaan. De definitieve exemplaren zien in januari het levenslicht. Wat daarna volgt, hoor je van Sjoerd van Bilsen in deze video.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.