Autovisie
Autovisie Video 22 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Peters Proefrit: Rover 200 BRM (Video)

De Rover 200 BRM dankt de meeste bekendheid aan zijn fel oranje grille. Achter de gekleurde lippenstift en het flamboyante interieur gaat een echt leuke rijdersauto schuil. In deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit legt Peter Hilhorst uit waarom.

De Rover 200 BRM is niet alleen opvallend sportief, maar ook zeldzaam. Tussen 1998 en 1999 zijn er maar iets meer dan 1100 exemplaren gemaakt. Daarvan kwamen er een stuk of tachtig in Nederland terecht. Een commercieel succes is het nooit geweest door de hoge prijs. Hier kostte hij bijna vijftig mille in guldens, maar dan had je wel iets speciaals. BMW was de toenmalige Rover-eigenaar en wilde een performancelabel op zetten onder de noemer BRM. Die afkorting staat voor British Racing Motors en dat was een raceauto constructeur, waarmee Graham Hill in 1962 zelfs F1-kampioen werd. De BRM’s stonden bekend om hun oranje neusstukken en de grille is dan ook een visuele hommage aan de roemrijke constructeur.

Topmodel

Verder heeft de Rover 200 BRM zilverkleurig gespoten spiegelkappen, deurgrepen en stootstrips. Voorts rolde hij op 16-inch wielen die geïnspireerd zijn op het klassieke Minilite-ontwerp. Ze vullen prachtig de wielkasten, doordat hij 20 millimeter verlaagd is ten opzichte van de 200 vi, tot dan toe het sportieve topmodel. Wie goed kijkt ziet ook dat de voorwielen wat negatief camber en uitspoor hebben gekregen om hem beter te laten insturen. Veren, dempers en de rubbers in de ophanging zijn stugger om er een heuse hot hatchback van te maken. Daar bleef het niet bij, want hoewel de 1,8-liter met 145 pk ongewijzigd uit de 200 vi kwam, kreeg de BRM korte bakverhoudingen en een torsen-sperdifferentieel tussen de voorwielen.

Strooptocht

Door het weelderige interieur zet de Rover 200 BRM je op het verkeerde been. Maar breng de 1,8-liter op toeren en met een rauwe grom begint de Rover aan zijn strooptocht. Jagen op bochten om daarin zijn ware talenten te laten zien. Het aanvankelijk wat levenloze onderstel moet tot leven gebracht worden door simpelweg tempo te maken. De 200 BRM is afgestemd op Britse wegen en niet bikkelhard. Er is voldoende veerweg en een progressieve demping om de wielen goed aan de grond te houden. Een fijne souplesse.

Rijplezier

De ophanging van de Rover 200 BRM absorbeert en de besturing informeert. Hij stuurt te licht op lage snelheid, maar met meer druk op de auto komt er een zuiver gevoel in. Insturen gaat strak en heeft de neus zich gezet, dan kan het gas er meteen vól op en het sper sleurt hem vervolgens de bocht uit. Je voelt dat differentieel lichtjes trekken aan het stuur, waardoor de grenzen van de grip zich nauwkeurig laten aftasten. Mocht je er wat onderstuur ontstaan, dan reageert de kont een beetje op gasliften om de ideale lijn weer te heroveren. Vermakelijk rijplezier. Hoe slechter de weg, hoe beter de 200 BRM wordt. Almost Classic Cars in Berkenwoude heeft dit origineel Nederlandse exemplaar in topconditie gebracht en vraagt 9950 euro. Wie kijkt door de overvloedige make-up heen en laat zich aangenaam verrassen door deze sportieve Brit?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.