Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 23 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Langzame automobilisten verantwoordelijk voor toenemend aantal ongelukken

Vast zitten achter slome automobilisten is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk. Het langzaam rijden lokt ongevallen uit, zo blijkt uit cijfers uit het Verenigd Koninkrijk.

Te hard rijden, links- of middenbaanplakken en bumperkleven staan bovenaan de lijst van dingen waar mensen geïrriteerd door raken in het verkeer. De automobilist die met 58 km/h over een 80 km/h-weg rijdt en daarmee iedereen achter zich ophoudt, blijkt in het Verenigd Koninkrijk de gevaarlijkste weggebruiker van allen te zijn. Volgens het Britse Department of Transport zijn deze mensen steeds vaker verantwoordelijk voor het veroorzaken van ongelukken, waarvan sommigen zelfs met dodelijke afloop.

Drie ongelukken per week

Volgens de cijfers van het ministerie van Transport zijn het aantal ongelukken veroorzaakt door te langzame rijders de afgelopen vijf jaar met 75% gestegen. Vorig jaar raakten 26 mensen zwaar gewond en vonden twee de dood. 132 personen kwamen er vanaf met minimale verwondingen. Er gebeuren gemiddeld drie ongelukken per week door langzaam rijgedrag.

autoverzekering

Nu zijn de trage automobilisten niet altijd direct de schuldigen van het veroorzaken van een ongeluk. In de meeste gevallen lokken ze uit tot bumperkleven en agressie. Dat leidt dan weer tot inhaalmanoeuvres of andere irrationele acties van degene die opgehouden worden. Juist die acties zijn gevaarlijk en veroorzaken de ongelukken.

Artikel 5

In het Verenigd Koninkrijk zijn ze daarom nu extra aan het controleren op automobilisten die zich niet aan de opgegeven snelheid houden. Daar kunnen ze een boete van £100 (€117,40) verwachten. In Nederland zal dit niet zo snel gebeuren. Hier geldt namelijk geen minimumsnelheid op wegen. Wel is er de eis dat een auto minimaal 50 km/h kan rijden als hij een autoweg op wil draaien. Voor een autosnelweg is deze ondergrens 60 km/h. Dat wil niet zeggen dat de politie geen boetes mag uitdelen aan automobilisten die met 65 km/h over de snelweg sukkelen. In dat geval kunnen de dienders het gooien op ‘gevaarlijk of hinderlijk rijgedrag’, oftewel een artikel 5.

Nederlandse cijfers van ongelukken veroorzaakt door te langzaam rijden hebben we op het moment van schrijven nog niet. We zullen dit artikel updaten zodra we deze verkregen hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.