Coen Grutters
Coen Grutters Sjoerds Weetjes 12 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Waarom de Lotus Exige niet voor egoïsten is | Sjoerds Weetjes 395

Wie ooit het genoegen heeft gehad in een Lotus Exige van de eerste generatie te mogen rijden, spreekt wellicht van een uiterst racy rijervaring. Maar weet je dat Lotus de Exige nog extremer wilde maken? De fabrikant zelf nam uiteindelijk het besluit om dat niet te doen. Hoe dat zit, legt Sjoerd van Bilsen je uit in deze aflevering van Sjoerds Weetjes.

De allereerste generatie Exige staat inmiddels te boek als Exige S1, maar dat is niet zijn officiele naam. Omdat de Engelse fabrikant van tot voor kort lichte sportwagens na de eerste editie nog twee generaties uitbracht, heet het hier getoonde exemplaar in de volksmond Exige S1. Hij verscheen begin deze eeuw, maar de basis werd al aan het einde van de vorige eeuw gelegd. Lotus moest een nieuw model voor een autotentoonstelling hebben en zo ontstond het idee van de Exige.

Sjoerds Weetjes-aflevering over de Lotus Exige

Waar de naam vandaan komt, legt Sjoerd je in deze aflevering van Sjoerds Weetjes uit. Ook geeft hij aan hoe de Exige is opgebouwd en waar de basis vandaan komt. Hij bespreekt tevens alle bijzondere details van de straatlegale racewagen in miniatuur-lichtgewicht formaat. Sjoerd legt je tevens uit wat voor bizar idee Lotus voor de Exige in gedachte had. Het was een brainwave die uiteindelijk niet is doorgevoerd en als je hoort waarom niet, ben je blij.

Sjoerds Weetjes is een vaste videorubriek van Autovisie. Elke vrijdag verschijnt een nieuwe aflevering op Autovisie.nl en ons YouTube-kanaal. Sjoerd behandelt een diversiteit aan auto-onderwerpen. Ditmaal gaat het om het bizarre idee voor de lay-out van de Lotus Exige, vorige week over de herintroductie van coach doors en eerder het ontstaan van de Toyota 2000GT, de geplande inklapbare hardtop voor de Mercedes SL R129, de sensationele Donkervoort D10 en de filmgeheimen van Herbie. Elke vrijdag om 16.00 uur verschijnt een nieuwe aflevering.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.