Jaco Bijlsma
Jaco Bijlsma Review 17 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

Mazda MX-30 eSKYACTIV R-EV: Terugkeer van de wankelmotor

Eindelijk, een auto met een verhaal. Dit is niet zomaar de zoveelste elektrische SUV. De Mazda MX-30 eSKYACTIV R-EV is uniek, want hij gebruikt een rotatiemotor als generator.

Deze bijzondere plug-in, officieel bekend als de MX-30 eSKYACTIV R-EV, is in grote mate een elektrische auto, met een elektromotor die altijd paraat staat met zijn 170 pk en 260 Nm om de voorwielen aan te drijven.

Een wankelmotor

Wat deze auto echter onderscheidt, is het gebruik van een verbrandingsmotor als generator, en niet zomaar een motor: het is een wankelmotor. Liefhebbers zullen met heimwee denken aan legendarische Mazda-modellen zoals de RX7 en de Mazda Cosmo.

Dit zijn sportauto’s met een uniek motorgeluid, dankzij de karakteristieke rotatiemotor. De meest iconische vertegenwoordiger was wellicht de Le Mans-racer 787b. Tien jaar geleden werd de rotatiemotor uitgefaseerd met de RX-8.

De Mazda MX-30 eSKYACTIV R-EV is een plug-in hybride

De aandrijflijn van de MX-30 bestaat uit een elektrische motor van 170 pk en een enkele rotatiemotor met een inhoud van 830 cm³ en een vermogen van 75 pk. Deze technologie zorgt, net als in de volledig elektrische versie, voor een topsnelheid van 140 km/u. Het belangrijkste verschil zit in de grootte van de batterij: 35,5 kWh voor de volledig elektrische versie tegenover 17,8 kWh voor de plug-in hybride.

Dit resulteert in een elektrische actieradius van 85 km, maar dankzij de rotatiemotor kan je zonder te tanken of te laden toch wel 680 km halen op een tank van 50 liter benzine. Over het laden gesproken, de MX-30 kan snelladen met maximaal 36 kW.

De wankelmotor is betaalbaar terug bij Mazda

Ter vergelijking, de volledig elektrische versie van de Mazda MX-30 heeft een maximale actieradius van 200 km en kan snel worden geladen met 50 kW.

Mazda

MX-30 eSKYACTIV R-EV

7.5 Score

Pluspunten

  • Compacte bijzondere techniek
  • Origineel uiterlijk
  • Soepele aandrijflijn

Minpunten

  • Motorgeluid op snelweg duidelijk hoorbaar en niet aangenaam
  • Verouderd infotainment

De Mazda MX-30 eSKYACTIV R-EV heeft met zijn wankelmotor bijzondere techniek aan boord. De (rij)prestaties zijn daarentegen niet bijzonder. De PHEV is dagelijks erg bruikbaar en zijn prijs is realistisch. Kortom, niet zo spannend als de range-extender doet vermoeden. En dat is niet per se een slecht punt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.