Dries van den Elzen
Dries van den Elzen Video 30 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Is de Subaru Solterra de reddende engel?

Als er één merk is dat dringend behoefte heeft aan een EV in de line-up, dan is het wel Subaru. Op de eerste plaats als bezigheidstherapie voor de dealers, ten tweede om ze ten minste een kans te geven om de gemiddelde CO2-uitstoot op het door Europa gewenste niveau te krijgen.

Daarom heeft het samen met grootaandeelhouder Toyota gewerkt aan een volledig elektrisch platform, waarop Toyota onlangs de bZ4X introduceerde, Lexus binnenkort met de RZ komt, en Subaru deze Solterra heeft gemaakt.

Gelijkenissen

Laten we er ook niet omheen draaien, hij komt voor het overgrote deel overeen met eerdergenoemde Toyota. Ook de Solterra heeft dezelfde 71,4 kWh lithium-ion accu aan boord, eenzelfde soort hoekige uiterlijk, en een nagenoeg identiek interieur.

Interieur Subaru Solterra

In tegenstelling tot de bZ4X zal de Subaru niet als voorwielaandrijver worden verkocht, maar geheel comform de merktraditie louter als vierwielaandrijver met op elke as een 109 pk synchroonmotor met permanente magneet, voor een totaal vermogen van 218 pk en 338 Nm. Goed voor een 0-100 sprint van 6,9 seconden en een begrensde top van 160 km/h. Andere interessante cijfers zijn het maximale DC-snellaadvermogen van 150 kW, wat de Solterra ongeveer tussen 10 en 80 procent accuvulling zou moeten kunnen volhouden. Totdat de versie met driefasen lader in Nederland arriveert, is de AC laadsnelheid beperkt tot 6,6 kW.

Behoorlijk prijskaartje

Een definitieve prijs communiceert Subaru nog niet, maar het denkt dat het de instapvariant kan aanbieden voor circa 55.000 euro, en een iets rijker uitgeruste versie voor ongeveer 60.000 euro. Daarmee zou de Solterra concurreren met de duurdere versies van bijvoorbeeld de Hyundai Ioniq 5, terwijl die over aanzienlijk meer motorvermogen, een grotere accu en een 800 Volt accu met indrukwekkende snellaad prestaties beschikken.

De prestaties van de duurste Skoda Enyaq komen wel aardig overeen. Maar er is meer aan auto’s testen dan alleen cijfers vergelijken. Gelukkig hebben we dus een aantal maanden voor de marktintroductie van de Solterra alvast kennis met het model kunnen maken, zij het op een afgesloten testcircuit. Laat je dus door ons rondleiden, en kijk mee als we de Subaru loslaten op de verschillende wegdeksoorten van het testterrein, en op de hogesnelheidsbaan proberen om een eerste indicatie van het praktijkverbruik te krijgen. Komt dat in de buurt van de beloofde 400 kilometer? Kijk de video voor het antwoord.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.