Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 5 mei 2022
Leestijd: 1 minuut

Is de Mazda CX-60 de Japanse X3?

De Mazda CX-60 is de eerste plug-in hybride van het merk. Hij staat op een nieuw achterwielaangedreven platform en wordt boven de CX-5 gepositioneerd. Met dik 300 pk, 2500 kg trekgewicht en vanaf volgend jaar zelfs met zes-in-lijn motoren om te overtuigen.

De Mazda CX-60 komt dit najaar op de markt en heeft een basisprijs van 51.690 euro. Met een lengte van 4,75 meter is hij twintig centimeter langer dan de CX-5. Groot genoeg om zich te meten met premium concurrenten als de Audi Q5, BMW X3, Mercedes-Benz GLC en Volvo XC60 die allemaal wel fors duurder zijn. Met deze topmerken denkt (of hoopt) Mazda de strijd aan te kunnen gaan.

327 pk

In eerste instantie wordt de Mazda CX-60 geleverd als stekkerhybride met een 2,5-liter viercilinder benzinemotor. Dat is een doorontwikkelde versie van het blok uit de CX-5 die tot 191 pk en 261 Nm komt. Hij wordt gecombineerd met een elektromotor met 175 pk en 270 Nm, waarmee het gecombineerde vermogen uitkomt op 327 pk en 500 Nm. De elektromotor is geplaatst tussen de viercilinder en de nieuwe achttrapsautomaat. Dat is een in eigen huis ontwikkelde transmissie zonder koppelomvormer. Om te schakelen gebruikt hij een natte platenkoppeling die efficiënter en sneller schakelt.

Achterwielaandrijving

Voorlopig wordt de Mazda CX-60 alleen met permanente vierwielaandrijving geleverd. Die bestaat uit een centrale lamellenkoppeling die de nadruk op de achteras legt. Er kan tot wel negentig procent van de aandrijfkrachten naar de achterwielen, terwijl de zes-in-lijn motoren met louter achterwielaandrijving worden geleverd. Dat zal een 3,0-liter Skyactiv-x benzineversie zijn met compressie-ontsteking en een 3,3-liter dieselmotor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.