Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 19 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Is de vonk van de Mazda 3 op ons overgeslagen? – Afscheid duurtest

De Mazda 3 met innovatieve benzinemotor met compressieontsteking heeft de garage verlaten. Is de vonk overgeslagen?

Ja en nee, om het antwoord maar gelijk te geven. Op sommige vlakken kunnen we geen genoeg van hem krijgen, vooral van zijn rijeigenschappen. De enthousiasteling wordt namelijk verwend door de fijne, gevoelvolle techniek. De besturing is gul met details, heeft een natuurlijk aanvoelende tegendruk, een fijne overbrenging en de krachten op de voorwielen komen echt door. 

Onderstuur

De Mazda 3 is zeldzaam goed voor deze klasse, terwijl het weggedrag meer mainstream is geworden. Bij zijn voorganger werd de achteras gevaarlijk instabiel na gas lossen. Bruikbaar voor de gevorderde coureur, maar ongewenst voor vrijwel ieder ander. Deze generatie heeft een sterkere neiging tot ondersturen dan zijn voorganger, maar toch is hij leuk om te rijden.

De Mazda 3 vraagt alleen meer aandacht om goed een bocht in te draaien. Rem je keurig aan voor je favoriete afrit en laat je de rem los voor het insturen, dan zoekt hij daarna al snel de buitenkant van de bocht op. Het gewicht in de zware neus drukt hem dan hopeloos rechtdoor, maar er zit nog steeds diepgang in zijn karakter. Doordat de achterzijde nu veel vaster ligt, kun en durf je hem dieper een bocht in te remmen. Daardoor blijft de zachte voortrein onder druk en het onderstuur lang achterwege. Je voelt de kont een beetje meehelpen om de neus naar binnen te duwen zonder de heftige trekjes van voorheen. 

Comfort

Qua dynamiek weet hij dikke voldoendes te scoren en het comfort is ook verzorgd. Veren en dempers zijn allerminst te stug en zorgen voor genoeg souplesse, maar de torsie-achteras kan wel wat bonken op korte oneffenheden. Enfin, het is meer dan voorheen een allround hatchback, maar de stuurman wordt nog altijd tevredengesteld door het boeiende weggedrag.  

Het uitgebreidere verhaal van de Mazda 3 hoor je uiteraard in bovenstaande video. We vertellen je alles over de plus- en minpunten van de auto, alsmede testresultaten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.