Autovisie
Autovisie Nieuws 12 nov 2020
Leestijd: 2 minuten

Nog een keer: er komt geen Mazda 3 MPS

Hoewel Mazda al enkele jaren geleden uitlegde dat het geen modellen onder het label MPS of het Amerikaanse MazdaSpeed meer zou uitbrengen, blijft het een standaardvraag van journalisten aan Mazda-medewerkers. En dus heeft ook de woordvoerder van Mazda USA nog maar eens uitgelegd dat er geen snelle types onder de aanduiding MPS of MazdaSpeed meer komen.

Wie de woorden Mazda en MPS in één zin hoort, weet dat het dan gaat over het sportieve label van de Japanse fabrikant. De drie letters zijn echter alweer een tijd niet meer terug te vinden in het gamma van de autobouwer. Autovisie legde de vraag of het label nog terugkeert járen geleden al voor aan een productleider van het Japanse merk. Die vertelde destijds dat het merk met de SkyActiv-filosofie geen sportlabel meer nodig heeft. In de basis beschikken alle modellen namelijk over een dynamisch weggedrag en veerkarakter, zo stellen de Japanners. Door MPS of MazdaSpeed te herintroduceren, zou je die filosofie van rijdynamiek om zeep helpen, legde de hooggeplaatste persoon toen uit.

2006 Mazda 3 MPS

125 stuks in Nederland

Mazda maakte ooit van de eerste twee generaties 3 en de allereerste 6 een MPS-uitmonstering. Dat was aan het begin van deze eeuw. In beide gevallen lag er een geblazen 2,3-liter viercilinder onder de kap. Het motorblok in zo’n MPS leverde 260 pk, die afhankelijk van het model op enkel de voor- of alle vier wielen op de weg werden losgelaten. Wie vlot door de versnellingen ging, kon in 6,1 tellen vanuit stilstand de 100 km/h bereiken en richting een top van 250 km/h gaan. Zowel de hot hatch 3 als de sportsedan 6 bood Mazda in Nederland aan. Vandaag de dag is zo’n MPS een exclusieve verschijning. Op dit moment zijn er 125 MPS-modellen in Nederland geregistreerd.

Een van die eigenaren zochten we recent nog op. In onderstaande video vertelt Matthijs van Son uitgebreid over zijn liefde: een Mazda 3 MPS II.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.