Sjoerd van Bilsen
Sjoerd van Bilsen Nieuws 16 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Fonkelnieuwe Mazda CX-50 rijdt Nederland voorbij

In de komende twee jaar brengt Mazda twee crossovers op de Europese markt, maar de CX-boom krijgt nog een vertakking. De Japanners trappen namelijk af met de CX-50, die voor de CX60 en CX-80 verschijnt. Het model is echter exclusief voor de Amerikaanse markt ontwikkeld.

De Japanse autobouwer zal de nieuweling ook exclusief in de Mazda Toyota Manufacturing (MTM)-fabriek in Huntsville, Alabama, vervaardigen. De fabriek is een joint-venture van Mazda en Toyota, waarbij de aandelen in gelijke porties zijn verdeeld. Uit de fabriek kunnen, wanneer de productielijn op volle kracht draait, op jaarbasis 300.000 auto’s worden gemaakt. Hoeveel exemplaren Mazda van de CX-50 jaarlijks gaat maken, is nog niet bekend.

mazda cx-50

Op basis van CX-30

Voor de Amerikaanse markt is een model als de CX-50 een compacte auto, die valt in een populaire klasse. De Japanners leveren ginds al de CX-5. Maar dat model zal te zijner tijd komen te vervallen, zoals de middenklasser ook in Europa op een gegeven moment wordt uitgezwaaid. Overigens staat de CX-50 binnen het Mazda-programma een tree hoger op de ladder. De technische basis voor de CX-50 wordt gevormd door de 3 en CX-30. In het voorste subframe hangt bij de marktintroductie een 2,5-liter Skyactiv-G benzinemotor, die in twee configuraties verschijnt. De aandrijfkrachten gaan met tussenkomst van een automatische transmissie naar de vier wielen. Het aandrijfsysteem noemt Mazda i-Activ AWD.

mazda cx-50

Vijf- en zevenzitter

Met eerder de CX-30 en nu de CX-50 wijzigt Mazda de naamstrategie voor zijn crossovers. Binnen twee jaar vermeldt de prijslijst ook een CX-60 en een CX-80. Beide modellen vormen een verrijking van het leveringsprogramma. De CX-60 is een vijfzits crossovers. De CX-80 telt zeven zitplaatsen. In de twee modellen past Mazda voor het eerst plug-in hybridetechniek toe. Zowel de CX-60 als CX-80 wordt bovendien verkrijgbaar met een compleet nieuwe generatie Skyactiv-X benzinemotor. De krachtbron telt zes cilinder in één lijn. Een dieselmotor staat eveneens in de planning.

LAIAS 2021

De CX-50 wordt deze week op de Los Angeles International Auto Show 2021 (LAIAS) voor de eerste maal aan het publiek getoond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.