Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 20 feb 2022
Leestijd: 1 minuut

Hierom is de Porsche Cayman R een vergeten genie

De Porsche Cayman R is de voorloper van de GT4. Een pure en bijna vergeten zeldzaamheid. Compact, lichtvoetig en met 330 pk snel zat. Hij is zelfs beter dan menig 911.

De Porsche Cayman R is op basis van de tweede generatie Boxster en ze worden ook wel aangeduid met de modelcode 987. De coupéversie op dit platform is gebouwd tussen 2005 en 2012. Pas in 2011 kwam de Cayman R. Een lichtere, scherpere en krachtigere variant. Een zeldzame ook, want uiteindelijk zijn er slechts 1621 exemplaren gebouwd.

55 kg lichter

De Porsche Cayman R is een afgetrainde sporter door onder meer airco en radio achterwege te laten. Door aluminium deuren, carbon racekuipen, een kleinere tank en lichtgewicht 19-inch wielen te monteren woog hij 55 kg minder dan een Cayman S.

Zweetband

Aan de buitenkant heeft de Porsche Cayman R een zwarte koplampbehuizing, donkere spiegelkappen, stickers over de flanken, een splitter onder de voorbumper en een gefixeerde achterspoiler. Doelmatige extra’s, als een zweetband om het hoofd van een hardloper.

Heilig

De Porsche Cayman R heeft dezelfde 3,4-liter boxer-zes als in de S, maar door een beter uitlaatspruitstuk komt er 330 pk uit. Slechts tien pk extra en het koppel bleef gelijk met 370 Nm. Meer was mogelijk, maar mocht niet om voldoende afstand te bewaren tot de heilige 911.

De betere

Deze generatie Cayman is nog compact en lichtvoetig. Het lage gewicht in combinatie met 330 pk maken hem uitgebalanceerd. Niet te wild, niet te veel grip en niet te snel voor de straat. Hiermee valt nog te spelen. Het stuurgevoel is subliem: naturel van gewicht en precies. Gevoelsmatig kan dit chassis nog véél meer spierkracht aan, maar dat zou de hiërarchie verstoren. De Cayman R mag dan niet het prestige hebben van een 911, maar is op veel vlakken de betere.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.