Autovisie
Autovisie Nieuws 18 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Opvolger Porsche 718 louter elektrisch

Het hoge woord is eruit. De opvolger van de Porsche 718 komt er alleen met een elektrische aandrijflijn. Het wordt de tweede maal dat Porsche een productlijn vervangt door een elektrisch aangedreven model. De Macan gaat de 718 voor.

De volgende generatie compacte tweezits sportwagens krijgt een elektrische aandrijflijn. De fabrikant maakt dat nieuws nu officieel bekend, al was het een publiek geheim. De autobouwer toonde reeds een studiemodel onder de noemer Mission R, waarmee het een hint gaf naar de elektrisch aangedreven opvolger van de 718-familie. De nieuwe editie moet halverwege dit decennium op de markt komen. De fabrikant benadrukt dat de auto op een elektroplatform staat. Er is geen ruimte meer voor verbrandingsmotoren. De 718 komt er exclusief in een volledig elektrische vorm, zo geeft het merk aan.

Porsche Boxster

PPE-platform verkeerde keuze

Voor de 718 introduceert Porsche een nieuw platform. Dat wijkt totaal af van het voor de Taycan gebruikte J1- en voor de Macan-opvolger gebruikte PPE-bodemsectie. De batterijen komen niet in de vloer te liggen, want de Porsche wil de elektrische 718 laag houden. Tegen Autovisie zei Dr. Frank-Steffen Walliser, betrokken bij de ontwikkeling van de 718-reeks: “Het PPE-platform maakt gebruik van een accupakket in de bodem, en dat is niet iets wat je in een sportauto wilt. We zijn erg blij met de uiteindelijke zitpositie in de Taycan, maar voor een echte sportauto moet-ie nog lager.”

Dit zijn de eerste details van de elektrische Porsche Cayman en Boxster

Géén PPE-platform voor elektrische Cayman en Boxster

Het ligt dus voor de hand dat Porsche eenzelfde weg zal bewandelen als Lotus doet met de Evija, waarin het accupakket als een centraal blok achter de bestuurder ligt. “Op papier is het zwaartepunt dan weliswaar hoger, maar het zwaartepunt gaat behoorlijk omhoog zodra je de inzittenden positioneert bovenop een in de bodem geplaatste accu”, aldus Walliser.

Porsche Cayman
Afbeelding: Schulte Design

Meer dan 80 procent geëlektrificeerd

De elektrische 718 maakt deel uit van een elektro-offensief van de Duitse autobouwer. Nu al is bijna 40 procent van de verkochte Porsches in Europa voorzien van een geëlektrificeerde aandrijflijn. In Europa ja, want wereldwijd ligt dat percentage veel lager, te weten 25 procent! In 2025 verwacht Porsche dat dat percentage – in Europa – boven de 50 procent ligt en voor 2030 kondigt Porsche-topman Oliver Blume aan meer dan 80 procent van de afzet te realiseren door geëlektrificeerde modellen, in Europa.

Gemeten over alle wereldwijd zal het percentage fors lager liggen, aangezien niet alle afzetgebieden met elektrische aandrijving bezig zijn. Porsche zal dan ook verbrandingsmotoren blijven bouwen, al kijkt het wel naar een verdere CO2-reductie voor die potente benzineblokken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.