Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 8 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Wel het Porsche-gevoel, maar niet de 911-prijs – Peters Proefrit

De eerste generatie Porsche Boxster wordt een poor man’s Porsche genoemd, maar bracht het merk fortuin. Hij was in de tweede helft van de jaren negentig dan ook wat de Cayenne aan het begin van deze eeuw was: een melkkoe. Die bovendien wel degelijk het echte Porsche-gevoel geeft.

De Porsche Boxster liet 25 jaar geleden de zon ging weer schijnen in Stuttgart. Intern werd hij aangeduid als 986 en in acht jaar tijd werden er ruim 160.000 stuks verkocht. Een groot succes, temeer tachtig procent van de kopers nieuw was voor het merk.

Deels een 911

Om kosten te drukken deelt de Porsche Boxster behoorlijk wat componenten met de gelijktijdig ontwikkelde 911 van de 996-serie die een jaar na de Boxster kwam. De voorklep, koplampen, voorste spatborden, het dashboard en de watergekoelde zescilinder boxermotor komen overeen met die van de 911.

Meer vermogen aub

De verre van probleemloze M96-motorgeneratie had in de Porsche Boxster een kleiner slagvolume dan in de 911. In de beginjaren was het een 2,5-liter met 204 pk, maar al snel klonk de vraag naar meer vermogen omdat het onderstel meer aan kon. Het antwoord kwam in 1999 van een 2,7-liter met 220 pk voor het basismodel en er volgde een 252 pk sterke S-variant met een 3,2-liter. Later zouden de vermogens nog verder toenemen.

Glimmend plastic

Hoewel de Porsche Boxster vaak niet voor vol wordt aangezien, is het Porsche-gevoel wel aanwezig. Niet door de gebruikte materialen voor het dashboard, want dat bestaat vooral uit glimmende en harde kunststoffen. De zitpositie is wel subliem met het stuur recht voor de borst en een grote toerenteller in het midden.

Schild

De gereden Porsche Boxster heeft 220 pk en daarmee presteert hij voldoende, maar het is vooral de snelheidsbeleving van de romige zescilinder. Met een zuivere boxerhuil als de toerennaald naar 7000 gaat. De vijfbak schakelt met wat lange, maar wel trefzekere slagen. Dat maakt het voortdurend afremmen en accelereren een genoegen. Via stuurwiel en onderstel komt er typische Porsche-feedback: vol van details. Met een lichte neus, enorme tractie en een mooi uitgewogen besturing om Stuttgartse-schild waardig te dragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.