Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Video 30 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Legendarische lichtgewicht: Porsche 964 RS – Peters Proefrit

Deze Porsche 964 RS is volgens velen de ultieme 911. Eigenlijk ziet hij er heel gewoontjes uit, maar onderhuids is het een straatversie van de 911 Carrera Cup-racer. Een grootheid uit de Renn Sport-historie van Porsche. Na het kijken van deze nieuwe aflevering van Peters Proefrit weet je waarom.

De Porsche 964 RS woog tot wel 155 kg minder dan een gewone Carrera 2, waarmee het leeggewicht uitkwam op 1130 kg. Hij was er als Clubsport met rolkooi en iets minder hardcore zoals dit exemplaar. Met tapijt en zónder een buizenstelsel. Naast minder massa, kreeg de standaard 3,6-liter zescilinder boxer een aantal aanpassingen. Het motormanagement werd gewijzigd, waardoor het vermogen steeg met 13 pk tot 260 stuks. Maar belangrijker was het veel lichtere vliegwiel en de kortere versnellingen voor een fellere respons. Bovendien selecteerde Porsche voor de 2282 exemplaren die van de 964 RS werden gemaakt de allerbeste motoren. Die leverden in de praktijk gemiddeld zo’n 280 pk.

Kruising

Het onderstel van de Porsche 964 RS werd 40 millimeter verlaagd met stijvere veren, stuggere dempers, verstelbare stabilisatoren en de remmen van de Turbo. Deze 964 RS is rauw, doelmatig en daarmee een onvervalste kruising tussen een racer en een straatauto. Een grootheid binnen Porsche, als je alle verhalen moet geloven…

Loepzuiver

Vaak valt een icoon dat zó de hemel in is geprezen tegen. Niet deze Porsche 964 RS. Het blijkt allemaal waar. Het compacte formaat, het ongepolijste karakter, het rauwe geluid en het messcherpe onderstel. Hij is nog puurder dan ik had gehoopt. De onbekrachtigde besturing gaat zwaar op wandeltempo en loepzuiver als het er om gaat. Wat zijn we ver afgedwaald met de elektrische bekrachtigingen van tegenwoordig. Zelfs Porsche. Deze 964 RS communiceert zo direct en je kunt het asfalt nauwkeurig lezen. Bestuderen is het eigenlijk. Niets ontgaat je.

Reputatie

Het onderstel van de Porsche 964 RS is heel stug en rolbewegingen worden uitstekend onderdrukt, maar de demping zorgt voor een dun laagje souplesse. De neus zoekt zijn eigen weg in rechte lijn en insturen gaat scherp. Een kleine beweging met het fijne stuurwiel is genoeg om naar binnen te duiken. Nergens zit vertraging op, niks hoeft zich te zetten en daardoor ga je gelijk hard. Vol vertrouwen en zonder angst voor de reputatie van de oudere 911’jes. Onderstuur of overstuur serveert hij allebei, maar je merkt het tijdig op. Intuïtief voeren handen en voeten de juiste correcties uit.

Dromen

Met het gas erop kun je in de Porsche 964 RS prachtig balancerend op het randje van de grip uitsturen, terwijl de boxer op toeren raakt. Die hangt fel aan het gas, heeft overal trekkracht en piekt bovenin vol overgave. Hij voelt ook nu nog rap aan en vooral ongekend intens door het droge geluid van de luchtgekoelde zescilinder. Een auto om van te (blijven) dromen. De prijs van 175.000 euro maakt hem niet realistischer, al waren ze een paar jaar geleden nog veel duurder en onbereikbaarder. Hoe dan ook is het een collector’s item.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.