Peter Hilhorst
Peter Hilhorst Review 10 apr 2024
Leestijd: 3 minuten

Eerste test met Porsche Taycan Turbo GT gaat niet zoals gepland

Het komt met bakken uit de lucht als we een aantal snelle ronden willen rijden in de nieuwe Porsche Taycan Turbo GT op het Monteblanco-circuit. Het is dan ook glibberen en glijden in deze 1.108 pk sterke elektrische auto.

De gestripte circuitversie heeft geen achterbank, lichte racekuipen en gesmede lichtmetalen wielen, terwijl er her en der nog wat extra kilogrammen zijn weggeschaafd, onder meer door minder isolatie, dunner glas, geen elektrisch bedienbare achterklep en slechts één laadopening.

EV als sterkste productiemodel ooit uit Stuttgart

In hachelijke condities op sportieve straatbanden wist de krachtigste productie-Porsche ooit er toch het beste van te maken. Het volle vermogen van de Porsche Taycan Turbo GT krijg je alleen na het selecteren van de stand launch control gedurende twee tellen en in de attack mode levert hij 1.034 pk. Die is met een knop op of flipper aan het stuur van de elektrische auto te activeren. Gedurende tien tellen is hij dan zo sterk om vervolgens vier seconden minder kracht te leveren en daarna is de aanvalsmodus wederom te activeren.

Porsche Taycan Turbo GT EV elektrische auto
(Afbeelding: Porsche)

We kunnen je verzekeren dat de acceleratie halsbrekend is, zelfs in de nattigheid. Met volop aquaplaning, heel veel spray en weinig grip was 1.108 pk wel aan de royale kant. Maar duidelijk werd dat je alsnog griezelig hard kunt rijden. De reacties op sturen zijn onmiddellijk en het gewicht bleef goed verdeeld over de vier hoeken.

Porsche Taycan Turbo GT weet gewicht te verbloemen

Op de niet-doorweekte stukken knalde hij zonder tractieverlies op een bijkans onplezierig harde manier vooruit. Het evenwichtsorgaan en de maag moesten opnieuw gekalibreerd worden door het compleet vlak blijven van de carrosserie. Geen duikneigingen, geen rol om de lengteas en nul komma nul gesteiger onder acceleratie.

De verkoopcijfers van deze EV zijn met 83.000 procent gestegen

De Porsche Taycan Turbo GT weet zijn gewicht totaal te verbloemen en voelt lichtvoetig aan als een GT3. De achterkant stuurt mee om direct van richting te veranderen en de ingenieuze dempers helpen om de massa te managen. In de moeilijkste bocht van het circuit, blind rechtsaf een heuvel over, viel zijn masker telkens even af. Exact op het instuurpunt liep een riviertje naar beneden en daar ontstond aquaplaning. Dan dreef hij een meter opzij en was het enorme gewicht ineens onplezierig aanwezig. Maar de grip, de tractie en stuurprecisie bleven heel indrukwekkend.

Toch liever een boxer-zes dan deze elektrische auto

De Turbo GT met Weissach-pakket verdient in elk geval een droge circuitsessie en die gaan we vast nog een keer maken. Al blijft het gevoel overheersen dat we voor 250.000 euro een andere Porsche uit de GT-divisie zouden inlijven. Eentje met een 4,0-liter boxer-zes die jankend naar 9.000 toeren gaat. De Turbo GT geeft weliswaar een nogal ontluisterende inkijk in de nabije toekomst van Porsche, maar een GT4 RS of GT3 is geschikter en leuker als circuitauto.

Dat haalt de glans niet van de Turbo GT af, want de rondetijden spreken voor zich. Het is alleen een onmogelijk schizofrene vierdeurs sedan van 2.220 kg, met 1.108 pk en zonder achterbank, maar hij weet de voorpagina’s te halen en dat was de bedoeling van deze tracktool. Het schokeffect van de gewone Taycans is immers uitgewerkt, maar de Porsche Taycan Turbo GT als Lotus Emeya-concurrent zorgt voor een tweede golf. 

Taycan Turbo GT

Porsche

8 Score

Pluspunten

  • Perfecte afwerking
  • Vloeiende powerafgifte
  • Uitstekend doseerbaar rempedaal
  • Fijne zitpositie

Minpunten

  • Banden goed hoorbaar
  • Kostbaar
  • Hoge afschrijving

De Porsche Taycan kent een zeer breed leveringsprogramma. Met de juiste opties een idioot competente sportsedan én een weergaloze GT. Dat geldt zowel voor de basisversie als voor de krankzinnige Porsche Taycan Turbo GT met Weissach-pakket. Maar de topversies zijn allerminst nodig voor het Porsche-gevoel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.