Autovisie
Autovisie Nieuws 9 aug 2021
Leestijd: 2 minuten

Smart krijgt eindelijk zijn SUV, dit wordt hem!

Op de IAA-autoshow in München presenteert Smart zijn aller-, allereerste SUV. Het model staat daar overigens nog niet in zijn productiegedaante. Eerst laat Smart de wereld kennismaken met een studiemodel.

smart formore

De in München te tonen concept car is een voorbode van wat er in 2023 daadwerkelijk op de markt gaat komen. Het is een compacte SUV, maar een die groter en voornamelijk langer is dan de bestaande Smart-modellen, de Fortwo en de Forfour. Hij heeft een maatvoering die op het niveau van een Mini Countryman ligt, al is daar volgens een van de betrokkenen niet specifiek naar gekeken.

Van Renault naar Geely

Het ontwerp van de nieuweling komt uit de koker van Mercedes-Benz. Zowel het exterieur als het interieur zijn onder supervisie van de Duitse designstudio aan het papier toevertrouwd. De technische basis daarentegen is ook ditmaal door een ander bedrijf neergezet. Was het voor de Fortwo en Forfour Renault dat Smart hielp om van de stadsrakker een gedeeld project te maken, nu is het Geely. Anders dan met Renault is Geely sinds kort aandeelhouder van het merk.

SMART SUV
Computerillustratie Schulte Design

Familie-uitbreiding

De Chinese autobouwer kiest voor een nieuw platform voor Smart. Het is volledig gericht op een elektrische aandrijflijn. Met de auto gaat het merk dan ook de strijd aan met elektro-SUV’s uit het B-segment, zoals de MG ZS en Peugeot e-2008. Bij alleen de SUV blijft het niet. De heren en dames in Duitsland en China werken aan meerdere modellen. Welke kant het merk met zijn modellengamma op gaat, is nog niet bekend. De Fortwo zou te klein zijn voor de Chinese markt, zo geeft een insider aan. China vormt de grootste markt voor het herboren merk. De productie wordt in het Aziatische land ondergebracht in plaats van in de inmiddels verkochte fabriek in het Franse Hambach. In het eerste verkoopjaar bedient de fabriek alleen de thuismarkt.

smart formeer

Smart Forfore op Mercedes-platform

Het is niet voor het eerst dat Smart aan een compleet productprogramma werkt. Een kleine twintig jaar geleden leverde Smart alleen de Fortwo. In de zoektocht om de Franse divisie winstgevend te maken, ontstond toen ook het idee om meerdere modellen onder de vlag van Smart te brengen. Zo lanceerde Smart de Roadster, de Roadster-Coupé en de Forfour. De auto’s waren weliswaar kort in productie, omdat de vraag naar de modellen tegen viel. De autobouwer had tevens het plan om een SUV uit te brengen. Deze grotere telg droeg de naam Formore en zou op basis van een Mercedes-platform in Zuid-Amerika van de band rollen. De auto is er echter nooit gekomen. De nieuwe SUV moet in 2023 verschijnen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.